Het agentschap parking.brussels keerde vorig jaar 42 miljoen euro aan parkeerinkomsten uit aan de twaalf deelnemende gemeenten. Het gaat om een stijging van 17 procent tegenover 2023. Zowel de inkomsten uit parkeertickets en -kaarten als uit boetes zitten in de lift.

© parking.brussels
| Een scanwagen van parking.brussels
Parkeerinkomsten spijzen Brusselse gemeentekassen: 17 procent meer opbrengst vorig jaar
Parking.brussels staat in voor het parkeerbeleid in twaalf van de negentien Brusselse gemeenten: Anderlecht, Elsene, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Vorst en Watermaal-Bosvoorde.
Het gewestelijke agentschap kon die deelnemende gemeenten in 2024 een totaalbedrag van 42 miljoen euro uitkeren, zo maakte topman Floris Tack bekend. "Dat kunnen ze investeren in openbare ruimte en diensten van algemeen belang."
Die uitkering komt overeen met 85 procent van de netto-inkomsten (de geïnde bedragen min de beheerskosten) die parking.brussels vorig jaar binnenhaalde via parkeertickets en -kaarten of via boetes. De overige 15 procent gaat naar het Gewest, omdat er ook parkeerplaatsen zijn aan gewestwegen.
Scanwagens
De totale uitkering van 42 miljoen euro ligt liefst 68 procent hoger dan in 2023 (25 miljoen euro). Maar die stijging wordt wel vertekend door de recente toetredingen van Sint-Gillis (januari 2024) en Watermaal-Bosvoorde (april 2023). Daardoor kwamen er 8.000 nieuwe parkeerplaatsen onder gewestelijk beheer.
Filter je de twee nieuwkomers weg, dan steeg de totale uitkering (10 gemeenten) met zowat 17 procent, wat nog steeds een flinke stijging is. Dat schrijft parking.brussels onder meer toe aan een verbeterd controlebeleid en efficiëntere invorderingsprocessen.
Relatief minder automobilisten wagen het om zonder te betalen op een betalende parkeerplaats te staan. "De betalingsgraad neemt toe, zowel via parkeerautomaten als via een QR-code", zegt woordvoerster Sara Jasmes. Wat de gemeente-inkomsten verder opvoert, is dat de parkeertarieven vorig jaar gemiddeld gestegen zijn.
Boetes
Boetes brengen bijna evenveel geld in het laatje als parkeertickets en -kaarten: ze zijn goed voor circa 47 procent van de bruto-inkomsten die parking.brussels int. Het agentschap waarschuwt ervoor dat de pakkans toeneemt dankzij technologische tools en data-analyse.
Jasmes: "Onze scanwagens voerden niet alleen meer controles uit, maar werken ook gerichter op basis van de data. Denk aan auto's die geparkeerd staan in laadzones zonder dat ze laden of lossen, of aan auto's die te lang in rode zones voor handelskernen blijven staan."
Topman Tack wijst erop dat de steeds betere technologie parking.brussels ook toelaat om de interne kosten te beperken, waardoor er netto meer overblijft voor de gemeenten.
Het agentschap verwacht voor de komende jaren een stabilisering van de uitkeringen aan de gemeenten.

©
Peter Dhondt/BRUZZ
| Een parkeermeter in de de Fiennesstraat in Anderlecht, vlakbij het gemeentehuis.
Gewest of gemeente
Parking.brussels blijft de ambitie hebben om voor alle Brusselse gemeenten te werken, wat tot meer coherentie binnen het gewest zou leiden.
Maar de zeven resterende gemeenten - met op kop Brussel-stad en daarnaast Etterbeek, Sint-Joost-ten-Node, Oudergem, Ukkel en de beide Woluwes - verkiezen vooralsnog om de parkeercontroles zelf te doen. Volgens parking.brussels zijn er op korte termijn geen nieuwe toetredingen te verwachten.
"Dat belet evenwel niet dat we voor andere diensten wél kunnen samenwerken. Met Cycloparking - parkeerplaatsen voor fietsen waaronder de bekende fietsboxen - doen er bijvoorbeeld 17 van de 19 gemeenten mee", zegt Jasmes.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Parking.Brussels