In het centrum van Brussel was het donderdag oppassen voor gladde voetpaden en wegen. Hoewel iedereen verantwoordelijk is om voor eigen deur te strooien, gebeurde dat zeker niet overal. "Het kan gevaarlijk zijn, zeker voor oudere mensen."
Schuifelen over gladde voetpaden in Brussel: 'Oudere vrouw viel vlak voor mijn neus'
"Ik ben al een aantal keer bijna gevallen." De conciërge is net voor de deur aan het strooien als de 78-jarige Inge Liebaers haar appartement in de Wolvengracht verlaat.
Bij het krieken van de dag had Liebaers BRUZZ gemaild. Dat de voetpaden er in de vijfhoek bijzonder glad en gevaarlijk bij lagen en dat ze niet onder een aantal afspraken in de stad uit kon. Haar mail sloot ze af met een krachtige 'Help' en een uitroepteken.
En inderdaad, wie donderdagochtend in het centrum van punt A naar punt B wil, wordt vanzelf gedwongen het ritme aanpassen. En dus wordt stappen schuifelen. Ook de wandeltours die starten aan de Grote Markt verlopen moeizaam. Af en toe glijden mensen uit. "Deze ochtend rond 8.30 uur moest ik al uit huis, en toen heb ik ook een oudere vrouw recht geholpen die voor mijn neus was gevallen", zegt Liebaers.
"Het kan gevaarlijk zijn, zeker voor oudere mensen. Mijn man moest deze voormiddag naar de dokter. Hij is wat ouder dan ik, dus ik ben ook even meegewandeld voor de zekerheid."
Wat verderop is een man sneeuw aan het ruimen en aan het strooien voor Muntpunt. "Let op, het is nog altijd heel glad", waarschuwt hij.
"Het kan gevaarlijk zijn, zeker voor oudere mensen"
"De stad Brussel heeft gestrooid op alle wegen waar gereden kan worden en de strooiwagens dus bij kunnen", zegt Sanne De Bie, woordvoerder van bevoegd schepen Zoubida Jellab (Ecolo). "We beschikken over zes strooiwagens die 24 uur per dag inzetbaar zijn.
Verantwoordelijkheid
Maar niet enkel de stad is verantwoordelijk. In principe moet iedereen de stoep voor eigen deur sneeuw- en ijsvrij houden. Maar een wandeling door het centrum van Brussel bewijst dat dat zeker niet overal gebeurt. “Wij woonden vroeger in een huis in Laken, en daar werd dat wel vaker gedaan dan in het centrum”, aldus nog Liebaers, die in Brussel geboren is en er al bijna haar hele leven woont.
Wordt er minder gestrooid in het centrum omdat er meer mensen in appartementen wonen? Wie daar verantwoordelijk voor is, is gewoonlijk de bewoner van de gelijkvloerse verdieping, de conciërge of de syndicus. Ook als huurder ben je dus verantwoordelijk.
De met sneeuw of ijzel bedekte voetpaden moeten op een breedte van minimaal anderhalve meter slipvrij gemaakt worden. De sneeuw moet aan de rand van het trottoir opgehoopt worden en mag niet op de rijweg gegooid worden. Daarbij moeten de riolen en straatgoten vrij blijven.
Boete
Als een voetganger uitglijdt voor je deur, kan je aansprakelijk gesteld worden. Daarnaast riskeer je een GAS-boete tot 350 euro als je de sneeuw niet ruimt. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene kan niet bevestigen of er de voorbije dagen al zulke boetes werden uitgeschreven.
"Als de persoon die betrokken is bij het ongeval bijvoorbeeld aan het rennen was of zich 'anders' gedroeg onder de omstandigheden, is het niet aan de eigenaar om de persoon te compenseren", verduidelijkt woordvoerder De Bie nog.
Daarnaast benadrukt De Bie dat dit een vrij uitzonderlijke situatie is "die zich een paar dagen per jaar voordoet en waarop de stad niet echt voorbereid is".
Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Veiligheid , gladde wegen , Hinder winterweer , gladde voetpaden
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.