Bij het bedrijf Skytanking, dat een deel van de vliegtuigen van brandstof voorziet op Brussels Airport, is donderdag een spontane staking uitgebroken. Dat melden de vakbonden. De impact op de operaties op de luchthaven is voorlopig zeer beperkt, zegt een woordvoerster van de luchthaven.
Spontane staking bij Skytanking op Brussels Airport: 'Impact beperkt'
Volgens de vakbonden heeft de directie van Skytanking eenzijdig beslist om de werknemers in een ander paritair comité onder te brengen. "Dit zal een negatief effect hebben op de loon - en arbeidsvoorwaarden", zegt Dalila Maïzi van de christelijke vakbond ACV bouw - industrie & energie. "De werknemers zullen veel minder verdienen, niet alleen inzake loon, maar bijvoorbeeld ook qua pensioenen."
Na een personeelsvergadering hebben de werknemers beslist om spontaan het werk neer te leggen. Ze eisen onder meer dat iedereen tegen dezelfde voorwaarden kan blijven werken.
Kort na 15.00 uur ging er overleg beginnen met de directie van Skytanking, aldus Maïzi.
'Impact beperkt'
Skytanking is een van de twee zogenoemde fuelers op Brussels Airport. "De impact op de luchthaven is voorlopig beperkt", zegt luchthavenwoordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. "Er is momenteel één vertraging, verder is het afwachten."
Een van de klanten van Skytanking is luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Ook daar luidt het dat de gevolgen voorlopig beperkt zijn. "We hebben één vliegtuig dat nog aan het wachten is op kerosine", zegt woordvoerder Nico Cardone. "We hopen dat we de impact beperkt kunnen houden tot enkele lichte vertragingen."
Een van de maatregelen die de maatschappij neemt, is om de piloten te vragen om op andere luchthavens extra kerosine te tanken, zodat ze op Brussels Airport geen brandstof nodig hebben. "We bekijken ook of we nog andere maatregelen kunnen nemen", zegt Cardone nog.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Economie , Brussels Airlines , staking , luchthaven van Zaventem , Skytanking