Treinverstoringen door loslopende hond: 'NMBS kan schadevergoeding vragen aan eigenaar'

CD
© BRUZZ
17/09/2024

Een loslopende hond op het spoor veroorzaakte maandagavond grote vertragingen bij een vijftigtal treinen. Wat zijn de gevolgen voor de eigenaar van de hond? En hoe kunnen we zulke incidenten vermijden? Vier vragen aan Infrabel en NMBS.

Maandagavond ondervond het treinverkeer op de belangrijke spoorlijn 161, die Brussel met Namen verbindt, aanzienlijke hinder door een loslopende hond. Het incident begon rond 17.50 uur in Etterbeek, waar het treinverkeer tijdelijk werd stilgelegd op politiebevel toen de hond op de sporen was gesignaleerd.

Ondanks pogingen om de hond te vinden en het treinverkeer weer op gang te brengen, werd de lijn rond 19.30 uur opnieuw stilgelegd toen de hond verderop in Watermaal-Bosvoorde werd gesignaleerd. De gevolgen waren groot met vertragingen voor ongeveer vijftig treinen en afschaffingen van een tiental treinen.

1. Hoe vaak komt het voor dat dieren op het spoor voor vertragingen zorgen?

Woordvoerder van Infrabel Thomas Baeken: "Het gebeurt niet dagelijks, maar wel af en toe. Meestal gaat het dan om runderen en paarden die uit hun wei breken, bijvoorbeeld doordat de omheining stuk is. We zien dat vooral bij de spoorlijnen in landelijke gebieden."

"Maar het is zeker niet de eerste loslopende hond die op de sporen is beland. Al is de impact normaal niet zo groot zoals maandagavond. Omdat de politie beval om het treinverkeer stil te leggen in het laatste deel van de avondspits, op een heel belangrijke as, dan zorgt dat natuurlijk voor grote hinder."

2. Moet het treinverkeer altijd meteen stilgelegd worden?

Baeken: "Gisteren was dat een bevel van de politie, omdat verschillende agenten op de sporen achter de hond zijn gegaan. Dat was dus nodig om de veiligheid van de agenten te garanderen. Het hangt altijd af van de situatie.

"Als we bijvoorbeeld een melding doorkrijgen van een enkel dier op de sporen, dan is er de procedure 'voorzichtig rijden'. De treinbestuurders moeten dan stapvoets rijden in een bepaalde omgeving. Zodra ze die omgeving gepasseerd zijn, kunnen ze opnieuw op normale snelheid verder. Zo blijven de vertragingen beperkt."

3. Wat zijn de gevolgen voor de eigenaar van het dier?

Baeken: "In principe is er geen schade aan de infrastructuur omdat een dier op de sporen loopt. Infrabel vraagt daarom geen schadevergoeding. Wel kan de NMBS een schadevergoeding vragen aan de eigenaar voor de opgelopen vertraging. Alles hangt af van de situatie. Als het gaat om nalatigheid zal er een ander gevolg zijn dan als de eigenaar er niets aan kan doen. In het geval van gisteren heeft de politie ook een pv opgesteld."

NMBS-woordvoerder Bart Crols: "De schade en omstandigheden van maandagavond moeten nog bekeken worden. Maar de verantwoordelijke is wel geïdentificeerd. En als er schade is, dan moet de eigenaar van het dier die in principe vergoeden. Vertragingen hebben sowieso een economische kost, maar dat bedrag verschilt per incident. Het is te vroeg om te weten hoe groot de financiële schade bij dit incident was."

4. Welke maatregelen kunnen genomen worden om dergelijke incidenten te voorkomen?

Baeken: "We proberen zoveel mogelijk te sensibiliseren. Het is belangrijk om bijvoorbeeld je hond aan de leidband te houden in de buurt van de sporen. Aan landbouwers vragen we ook om ervoor te zorgen dat de afsluiting van de weides stevig genoeg is en dat ze geen poorten laten openstaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni