Slachtoffer tramongeval Lambermontlaan maakte geen gebruik van oversteekplaats voetgangers

© BRUZZ - Belga
16/12/2024
Updated: 16/12/2024 18.32u

Zondagavond omstreeks 22.40 uur vond in Schaarbeek een dodelijk ongeval plaats waarbij een voetganger werd aangereden door een tram op de Lambermontlaan nabij de halte Demolder. De 59-jarige vrouw overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

Op de Lambermontlaan rijden de lijnen 7 en 35. Op beide lijnen was zondagavond het verkeer onderbroken tussen de haltes Meiser en Van Praet.

"De chauffeur van de tram was door het ongeval in shock en werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis", meldt het Brusselse parket. "De juiste omstandigheden van het ongeval zijn nog onduidelijk en worden onderzocht."

Volgens de MIVB vond het ongeval plaats ter hoogte van de Lambermontlaan 191 nabij tramhalte Demolder, maar niet op een oversteekplaats voor voetgangers.

Omheining

“Veel mensen steken over buiten de aangewezen oversteekplaats,” merkt tramgebruiker Emilie op. “Ze willen niet omlopen, en steken dus maar overal de tramsporen over.”

Het klopt dat de oversteekplaatsen ver uit elkaar liggen, maar volgens sommige reizigers zijn ze gewoonweg niet veilig genoeg voor voetgangers.

“Het lijkt mij een goed idee om een omheining te plaatsen aan de sporen,” vertelt een pendelaar aan BRUZZ. Voor een andere pendelaar is de claxon van de tram dan weer te stil.

De MIVB benadrukt dat ze er alles aan doet om de oversteekplaatsen veilig te maken. “In de opleiding tot trambestuurder is daar veel aandacht voor", zegt Laurent Vermeersch, woordvoerder van MIVB. “Wij doen dat met bijvoorbeeld jaarlijkse campagnes waarbij we mensen waarschuwen en sensibiliseren rond veiligheid. We doen dat ook intern bij onze bestuurders via voortdurende opleidingen, ook bij chauffeurs die al langer in dienst zijn.”

Eerdere ongevallen

Uit cijfers die BRUZZ bij het Instituut voor Verkeersveiligheid VIAS opvroeg, blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers de afgelopen maanden bovengemiddeld hoog was. Zo stierf sinds 2017, met uitzondering van 2022 waarin twee slachtoffers vielen, maximaal één persoon per jaar na een aanrijding met een tram in Brussel. Dat dat aantal op vier maanden tijd tot vier steeg, is uitzonderlijk.

De voorbije maanden vonden verschillende dodelijke ongevallen plaats met een tram. Zo werd vorige maand nog een 71-jarige gegrepen toen ook hij probeerde over te steken op de Lambermontlaan, op een plek die daarvoor niet voorzien was.

In oktober vond nog een incident plaats aan de Ninoofsepoort en in september in Laken vlak bij het Docks Bruxsel-winkelcentrum.

“We hebben geen directe verklaring voor de stijging van het aantal doden, aangezien de verkeersregels recentelijk niet zijn veranderd en er niet meer trams rijden dan vroeger”, zegt VIAS-woordvoerder Stef Willems hierover. “Het blijft belangrijk dat mensen beseffen dat een tram niet direct kan stoppen en een lange remafstand nodig heeft”, voegt hij er nog aan toe.

Trams hebben altijd voorrang op andere weggebruikers. Ook op een voorrangsweg, bij het oversteken of wanneer een tram opnieuw vertrekt, moet je de tram voorrang verlenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , ongeval , tram , dodelijke aanrijding , Lambermontlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni