De Franstalige liberalen van de MR willen eigenaars van appartementen die voor zware renovaties van de gemeenschappelijjke delen staan, helpen met een renteloze lening. Bovendien vinden ze dat mede-eigenaars niet mogen opdraaien voor de schulden van hun buren. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt 33.000 mede-eigendommen.
MR wil mede-eigenaars helpen bij renovaties
Brussels parlementslid en notaris Olivier de Clippele en Françoise Schepmans, burgemeester van Molenbeek en volksvertegenwoordiger, gaven rendez-vous in een appartementsgebouw aan de Mettewielaan 85 in Molenbeek, de wijk waar Schepmans opgroeide. Het gebouw, waarvan de renovatie van de façades net begonnen is, is exemplarisch voor de toestand waarin veel appartemensblokken die dateren van de jaren zestig en zeventig verkeren. Schepmans: “Dit zijn emblematische gebouwen. Toen ze destijds opgetrokken werden, waren ze heel chic. Het kadastraal inkomen (KI), waarop de onroerende voorheffing die de eigenaar jaarlijks moet betalen, gebaseerd is, is in hoog-Molenbeek hoger dan voor veel panden in Ukkel en Woluwe.”
“Je mag ervan uitgaan dat een eigenaar van een appartement van 100 vierkante meter in een gemiddelde wijk evenveel onroerende voorheffing betaalt als een eigenaar van een huis van 200 vierkante meter in dezelfde wijk,” vult De Clippele aan. “Een van de vele scheeftrekkingen van het KI dat sinds 1975 niet meer aangepast is.”
“Binnenin zijn veel appartementen pico bello, vanuit dit appartementsgebouw heb je bovendien een prachtig uitzicht op Brussel,” zegt De Clippele. “Het is de broodnodige renovatie en isolatie van de gebouwen zelf die de waarde van de panden naar beneden haalt. Veel eigenaars zijn bejaard en een aantal heeft niet het geld om te investeren in de gemene delen zoals dak, façades en liften.” Schepmans repliceert: “Als het gewest niet ingrijpt, dreigt een enorme degradatie van het patrimonium.” Daarom diende Olivier de Clippele een resolutie in om eigenaars van appartementen voor de renovatie van de gemene delen een renteloze lening toe te staan.
“Het is inmiddels dertig jaar dat de eigenaars van dit blok weten dat er werken moeten gebeuren. Er is al zolang waterinsijpeling in de balkons, het is acht jaar geleden dat er renovatieprojecten gelanceerd werden,” zegt Didier Millis, beheerder van het gebouw aan de Mettewielaan. Om grote werkzaamheden uit te voeren moet 75 procent van de eigenaars voor zijn, ook als die werken – zoals balkons die dreigen neer te vallen – broodnodig zijn. Dat is volgens De Clippele een veel te hoog percentage. Millis: “Ook één eigenaar kan de werken vertragen door naar de vrederechter te stappen, dat heb ik hier meegemaakt.” Een renteloze lening kan, zo hoopt de Clippele eigenaars die niet mee willen over de streep halen.
Wanbetalers
Een ander probleem waarmee mede-eigendommen te maken krijgen zijn wanbetalers. Eigenaars die de lasten, voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke delen, het onderhoud van de lift en voorschotten op de verwarming, niet betalen. “Mede-eigenaars laten wanbetalers te lang met rust, het zijn buren met wie ze goed overeenkomen en van wie ze weten dat ze het moeilijk hebben,” zegt De Clippele. “Dat is heel menselijk, maar gevaarlijk. De dag dat het appartement van die eigenaar verkocht wordt, omdat hij zijn hypothecaire lening niet meer kan betalen, is de mede-eigendom gezien omdat de mede-eigendom niet tot de bevoorrechte schuldeisers behoort.” Om mede-eigenaars uit de wind te zetten heeft Schepmans in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel ingediend om - indien het appartement verkocht wordt – de mede-eigendom als eerste de schulden van de wanbetaler te laten recupereren.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.