Druk stijgt op lessen Nederlands: 'Elk jaar tien procent meer inschrijvingen'

KVDP, MVDH
© BRUZZ
09/10/2024
Updated: 09/10/2024 18.35u

Nederlands leren is een speerpunt van het kersverse Vlaamse regeerakkoord. Maar in Brussel heeft men geen duwtje meer nodig, klinkt het bij het Huis van het Nederlands en het CVO Brussel. "De plaatsen zitten nu al vol, om dit nog uit te breiden zullen vooral meer middelen nodig zijn." Minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) is zich bewust van het probleem.

Schoolcommunicatie enkel in het Nederlands en voorrang bij schoolinschrijvingen voor kinderen wiens ouders zich engageren om Nederlands te leren. “Het is maar de logica zelve”, klinkt het in het Vlaamse regeerakkoord, maar bij het Huis van het Nederlands – dat verantwoordelijk is voor de screening en oriëntering van volwassenen die Nederlands willen leren – is men niet zo overtuigd van de maatregelen.

Directeur Patrick Manghelinckx wijst er vooral op dat de vraag naar lessen Nederlands voor volwassenen op dit moment al aan het boomen is. Jaarlijks krijgt het Huis zo’n 18.000 mensen over de vloer met de vraag om Nederlands te leren die vervolgens een intakegesprek krijgen en een advies.

Zo’n 8.500 van hen worden uiteindelijk ingeschreven in het volwassenonderwijs. "Intussen zitten we daarmee al terug aan het niveau van 2019, de voorbije jaren groeide het aantal inschrijvingen met telkens zo'n 10 procent."

Jaarlijks krijgen wij 18.000 mensen over de vloer met de vraag om Nederlands te leren. 8.500 daarvan worden uiteindelijk ingeschreven in het volwassenonderwijs.

Patrick Manghelinckx

Directeur Huis van het Nederlands

De overige 10.000 mensen die in het Huis passeren, maar niet worden doorverwezen, komen voor alle duidelijkheid niet op een wachtlijst te staan. Volgens Manghelinckx gaat het vooral om mensen die afhaken na het gesprek of uiteindelijk kiezen voor een andere vorm van les. “Wie uiteindelijk wil worden doorverwezen voor een cursus kan op dit moment altijd een plaatsje bemachtigen”, stelt de directeur.

Dat bevestigt ook Koen Muziek van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Brussel, een van de drie CVO’s in het gewest. “Als mensen flexibel zijn op vlak van lokalen en lestijden dan kunnen wij hen altijd les geven. Niet meteen morgen misschien, maar binnen afzienbare tijd."

Ook Muziek wijst evenwel op de gestegen interesse. "Momenteel hebben wij 7.000 cursisten, een stijging met 30 procent tegenover vorig schooljaar. Onze 130 leerkrachten volstaan daarvoor en stel dat er eens een gat valt, slagen we er altijd in om dat flexibel op te lossen. Wel zijn de klassen de voorbije jaren steevast groter geworden.”

Uitdagingen

Toch wacht het volwassenenonderwijs mogelijk nog zware uitdagingen. Vandaag bedienen de Nederlandstalige basisscholen maar 20 à 22 procent van de Brusselse kinderen, terwijl de Vlaamse doelstelling is om 30 procent van de Brusselaars te bereiken.

"Om werkelijk aan dertig procent Nederlandstalige leerlingen te raken in heel Brussel, moet dan ook 8 tot 10 procent van hun ouders bijkomende taalles volgen", berekende VUB-professor Esli Struys, gespecialiseerd in meertaligheid op school, al voor bij BRUZZ.

Die stijging dreigt druk te zetten op het systeem. Manghelinckx wijst erop dat je om online een afspraak te boeken bij het Huis van het Nederlands intussen al moet wachten tot november.

Op maandag, dinsdag en woensdag kan je evenwel ook zonder afspraak komen. "Je wordt dan sowieso bediend, al moet je mogelijk wel enkele uren wachten. Op piekdagen komen er zo’n 150 mensen voor een screening."

Bottleneck

De directeur zelf spreekt van een 'bottleneck'. "Het is simpel”, vertelt Manghelinckx. "Ieder jaar krijgen we 10 procent meer inschrijvingen, maar we werken nu met vier consulenten minder dan in 2019. Om nog groei aan te kunnen hebben we dus ook extra middelen nodig."

Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) is zich bewust van het probleem: "Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is in zekere zin wat slachtoffer van zijn eigen succes: steeds meer inwoners van de hoofdstad kiezen voor de weg van het Nederlands, en dat is positief."

"De wachtlijsten om aan de Nederlandse taalcursussen deel te nemen, die moeten effectief worden ingekort. Daartoe maakt de nieuwe Vlaamse regering jaarlijks 25 miljoen euro extra vrij om te investeren in taalopleidingen binnen het volwasseneonderwijs. Daarmee hopen wij op termijn iedereen een plekje in de taalklas te kunnen geven."

Of er van die 25 miljoen euro ook middelen naar het Huis van het Nederlands gaan is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , cvo brussel , huis van het nederlands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni