Het aantal inschrijvingen voor duaal leren, een vorm van secundair onderwijs waarbij ervaring op de werkvloer centraal staat, zit in de lift. Bij opleidingscentrum Syntra Brussel ging het aantal inschrijvingen van 114 vorig jaar naar 135 nu, oftewel een stijging van 18,5 procent.
Duaal leren in opmars in Brussel: ‘Grotere slaagkans op arbeidsmarkt’
Sinds 2019 kunnen leerlingen vanaf 15 jaar oud in het secundair onderwijs kiezen voor duaal leren, waarbij ze leren op de werkvloer combineren met leren bij een educatieve instelling, zoals Syntra, het voltijds secundair onderwijs of het deeltijds beroeps-secundair onderwijs.
Leerlingen volgen dan één dag per week lessen op de campus en de andere vier dagen gaan ze al doende bij een onderneming aan de slag.
Over heel Vlaanderen en Brussel zijn bij Syntra voor dit jaar al 1.480 leerlingen ingeschreven voor een dergelijk traject, 22 procent meer dan vorig jaar. Dat terwijl nog heel wat leerlingen zich pas in de maand september inschrijven. Vorig schooljaar waren er ook al 52 procent meer inschrijvingen dan het jaar daarvoor.
Diensten, zorg en voeding
Duaal leren biedt volgens Syntra heel wat voordelen. "We zien dat jongeren die een duale opleiding hebben doorlopen veel grotere slaagkansen op de arbeidsmarkt hebben. 95 procent is binnen het jaar al aan het werk," zegt Vanessa De Leeuw, onderwijsmanager duaal leren van Syntra.
"Bovendien daalt zo het aantal studenten dat zonder diploma de schoolbanken verlaat. We blijven vastberaden inzetten op duaal leren, onze nauwe band met ondernemend Vlaanderen en Brussel komt helemaal tot uiting in deze leervorm," aldus De Leeuw.
Uit de voorbereidende infosessies blijkt dat kandidaten vooral interesse hadden in een leertraject in de dienstensector, gevolgd door zorg en voeding.
Terug naar school
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Terug naar school , Syntra , volwassenonderwijs , duaal leren