In scholen in Brussel en Vlaanderen vindt tot en met vrijdag 26 april de derde editie van de Erfgoedweken plaats. Met een tweehonderdtal activiteiten stellen talloze musea, archieven en erfgoedbibliotheken en -organisaties hun aanbod voor aan leerlingen van het lager en secundair onderwijs.
Erfgoed en cultuur komen naar school tijdens Erfgoedweken
Tijdens de Erfgoedweken nemen meer dan honderd museumdirecteuren, curatoren of communicatiemedewerkers (de zogenaamde Erfgoedklasbakken) een lesuur over van de leerkrachten. Zo ontdekken leerkrachten welke links er zijn tussen cultureel erfgoed en hun vakgebied.
"Erfgoedverhalen sluiten namelijk aan bij heel wat meer schoolvakken dan enkel geschiedenis of kunst", zegt FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed dat de Erfgoedweken organiseert, in een persbericht. Duizenden leerlingen komen te weten hoe "bijzonder, nabij en veelomvattend" cultureel erfgoed is en maken kennis met de mensen die in de erfgoedwereld werken, zoals kunsthistorici, maar ook onderzoekers, archivarissen en communicatiemedewerkers.
Uiteenlopende thema's
De thema's waarover de Erfgoedklasbakken het hebben, lopen erg uiteen: van actuele onderwerpen als sociale media, grensoverschrijdend gedrag en LGBTI, over Rubens tot de tradities van oma en opa.
Zo organiseert het Brussels Design Museum een 'Thuis Museum', waarbij de leerlingen een antwoord moeten zoeken op wat van een huis een thuis maakt door samen creatief aan de slag te gaan. Zo creëren ze gedurende een Klasbakuur een collectie designobjecten die de diversiteit van onze smaken en verhalen weerspiegelt.
In het Museum van de Nationale Bank van België leren leerlingen aan de hand van actieve en ludieke opdrachten over de verschillende vormen die geld kan aannemen.
In het midden van de Erfgoedweken, zondag 21 april, is het Erfgoeddag. Die staat dit jaar in het teken van 'thuis'. In heel Vlaanderen en Brussel vinden komende zondag ruim negenhonderd gratis activeiten plaats.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Events & Festivals , Erfgoedweken , Erfgoeddagen , Erfgoeddag
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.