Een leraar voor zijn klas in de middelbare school van het Sint-Jan Berchmanscollege secundair onderwijs leerlingen kruisbeeld katholiek jezuïten

Een grote meerderheid van de middelbare leerlingen mag zijn of haar smartphone niet gebruiken in de klas. Dat blijkt uit een enquête van de Scholierenkoepel. Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) overweegt strengere maatregelen. Maar die blijken bijzonder onpopulair: 88 procent van de leerlingen is tegen een totaalverbod.

Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) bindt de strijd aan tegen de smartphone. Het Vlaams regeerakkoord pleit naar Nederlands en Waals voorbeeld voor een totaalverbod in het lager onderwijs. Een algemeen verbod in het secundair is niet direct aan de orde, er komt wel een onderzoek en Demir vraagt middelbare scholen in de tussentijd om strenge regels.

Het is misschien niet verbazend, maar zo'n totaalverbod blijkt bijzonder onpopulair bij tieners. Maar liefst 88 procent van de 11.439 door de Scholierenkoepel bevraagde leerlingen is tegen. Toch zijn de resultaten enigszins tegenstrijdig: ondanks dat bijna 90 procent tegen een totaalverbod is, vindt 69 procent wel dat de smartphone in de klas verboden moet worden, maar niet tijdens de pauze.

Bij één op de vijf scholieren is er bovendien al zo'n totaalverbod op school, dus ook tijdens de pauzes. Van deze groep moet 71 procent de gsm simpelweg buiten het zicht houden, terwijl 11 procent de smartphone moet achterlaten in een locker of speciale doos vooraan in de klas. Een grote meerderheid van de leerlingen (66 procent) mag de gsm nu al niet in de klas, maar wel tijdens de pauzes gebruiken.

Een totaalverbod op tiktokken en instagrammen op school komt volgens de koepel vaak voort uit het idee om cyberpesten een halt toe te roepen. De scholieren zelf vegen dat argument van tafel: zeven op de tien geloven niet dat een smartphoneverbod zal leiden tot minder pestgedrag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni