Terwijl leerlingen in het Franstalig onderwijs al een week op de schoolbanken zitten, gaat het schooljaar voor ruim 1,2 miljoen kinderen en jongeren in het Nederlandstalig onderwijs maandag/vandaag opnieuw van start. Nu het lerarentekort en de onderwijskwaliteit belangrijke bezorgdheden blijven, hoopt het onderwijsveld op een ambitieus langetermijnplan van de toekomstige Vlaamse regering.
Schooljaar start voor ruim 1,2 miljoen leerlingen in Nederlandstalig onderwijs
De afgelopen legislatuur zijn een rist maatregelen genomen om het lerarentekort tegen te gaan. Toch blijkt uit cijfers van de VDAB dat het aantal vacatures momenteel nog hoger ligt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Ook was een week voor de start van het schooljaar bijna de helft van de scholen nog op zoek naar minstens één leerkracht. In het veld leeft de hoop dat de toekomstige Vlaamse regering met een langetermijnplan komt om leraren en schooldirecties perspectief te geven.
Walentina Cools, algemeen directeur van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG), roept de toekomstige Vlaamse regering op in haar regeerakkoord minstens de intentie te zetten om te werken aan een lerarenloopbaanpact samen met alle onderwijsactoren.
Vertrouwen
Bruno Vanobbergen, kersvers directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, vraagt dan weer dat de regering scholen en leerkrachten vertrouwen geeft. "Op een moment dat het alle hens aan dek is, is het zo belangrijk om vertrouwen te hebben in de mensen die dag in dag uit in het veld staan."
Wat de onderwijskwaliteit betreft, is het uitkijken naar de uitgebreide resultaten van de Vlaamse toetsen, die dit najaar verwacht worden. Die moeten scholen vertellen hoe ze scoren in vergelijking met scholen met een vergelijkbare populatie. Nu wordt getoetst op Nederlands en wiskunde.
Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO! gemeenschapsonderwijs, zou de toetsen graag uitgebreid zien naar vakken als elektriciteit of houtbewerking in het technisch en beroepsonderwijs.
Terug naar school
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Terug naar school , Bruno Vanobbergen , begin schooljaar , lerarentekort