BRUZZ

| Een vijftiental boze ouders hield vrijdag een protest aan de schoolpoort van de Egied van Broeckhovenschool in Sint-Jans-Molenbeek.

Tiental boze ouders protesteert aan Egied van Broeckhovenschool

TB
© BRUZZ
04/04/2025

Een vijftiental boze ouders heeft vrijdagnamiddag luid geprotesteerd voor de poort van de Egied van Broeckhovenschool in Sint-Jans-Molenbeek. Ze vinden dat de school te snel overgaat tot het schorsen van leerlingen. De directie van de school ontkent dat.

'Geen uitsluiting zonder rechtvaardigheid’ en ‘Stop met het negeren van de ouders’, zijn enkele van de slogans die ze meedroegen op bordjes. Vooral directeur Corine Versteylen is kop van jut bij de misnoegde ouders. “Ze luistert niet, ze doet gewoon haar zin. Ze denkt dat ze leerlingen gewoon kan buitenzetten zoals in een privébedrijf”, klaagt een vader die mee betoogt.

De relatie zit dan ook helemaal scheef tussen het groepje ouders en de directie van de middelbare jezuïetenschool in Molenbeek, die in september 2023 van start ging. Volgens de ouders is de school in dit schooljaar al twintig leerlingen kwijtgeraakt, enerzijds door schorsing, anderzijds door kinderen die de school verlaten. De scholengroep Ignatius, waar de school toe behoort, bevestigt vijf uitsluitingen. Wat volgens hen niet abnormaal veel is voor een Brusselse school.

De ouders van Othman en Locman zijn bij de initiatiefnemers van het protest. Hun kinderen, twee broers van 14 en 15 jaar oud, zijn afgelopen woensdag allebei uitgesloten. Hun ouders moeten nu op zoek naar een nieuwe school, zij zijn razend over hoe de school de zaken heeft aangepakt. “Dit kwam voor ons als een onaangename verrassing, ze hebben de procedures totaal niet gevolgd", beweren ze.

“We hebben aan de school voorgesteld om ze nog hun schooljaar tot juni te laten uitdoen. Ze nu, net voor de paasvakantie, van school laten veranderen, zorgt ervoor dat ze dit jaar zeker falen. Maar daar had de directie totaal geen oren naar. Wat nu? We vinden geen andere school voor hen.”

Regels

De ouders zijn ook niet te spreken over de manier waarop de school heeft gecommuniceerd. “Als reden voor de uitsluiting krijgen we te horen dat ze ‘de regels niet respecteren’. Dat is toch geen reden om iemand zo zwaar te straffen?”, verklaart de moeder. “Ik herken mijn zoon totaal niet in de beschrijving van de directrice”, klinkt het bij de vader. “Locman, mijn oudste, heeft ADHD. Maar de school doet totaal geen moeite om hem extra te ondersteunen. Ze blijven klagen dat hij veel praat en beweegt, daar kan hij toch niets aan doen.”

Volgens de ouders hebben zij al meerdere keren geklaagd bij de directie over zaken die fout lopen “Het is al sinds het begin van dit schooljaar bezig”, zo legt Fatima uit. “Mijn zoon is gepest door een studiemeester. Die heeft hem beledigd en bedreigd. Uiteindelijk is het zelfs tot een gewelddadig incident gekomen”, zo getuigt ze. “Mijn zoon is geschopt op school, door die studiemeester. Daardoor heeft hij een maand thuis gezeten.”

Volgens Fatima deed de directie niets met haar klachten, maar bleef die achter de leraar staan. Ze merkte de studiemeester daarna op bij een oudercontact eind november, waarop ze de directeur daarop heeft aangesproken. “Ik kon niet geloven dat die man daar nog rondliep. De directeur zei me dat ze hem niet zomaar op straat kon zetten. Ik heb daarop de politie gebeld, die is daar geweest, en daarna is die man wél ontslagen. Waarom heeft dat zo lang geduurd?”

Tuchprocedure

Nadia, een andere ouder, ontdekte naar eigen zeggen 'plots' dat haar dochter een tuchtprocedure kreeg opgelegd. “Ik kreeg te horen dat zij 59 ordenota’s had gekregen. Maar de school heeft mij daar nooit van op de hoogte gebracht. Ze zouden toch eerst eens met mij kunnen praten voor ze tot zo’n zware sanctie overgaan?”

Nadia laat verder weten dat ze intussen een advocaat onder de arm heeft genomen en weigert met de school samen te zitten voor ze inzage krijgt in het dossier van haar dochter. “Ik laat me niet voor het blok zetten.”

Schooldirecteur Corine Versteylen was vandaag niet bereikbaar voor een reactie. Maar Eddy Van de Velde, afgevaardigd bestuurder van de scholengroep Ignatius, reageert op de aantijgingen. Hij bevestigt dat er in 2024 een incident is geweest met een studiemeester. “We hebben onze samenwerking beëindigd. Maar dat gebeurde eerder omdat hij te familiair was met de leerlingen. Er is ook een fysiek incident geweest, maar daarbij was het eerder het geval dat de leerling agressief was naar hem toe.”

'Klachten overdreven'

De klachten van de ouders over een gebrek aan communicatie en een negatieve houding naar de leerlingen toe, noemt Van de Velde ‘overdreven’. “Het gaat om een kleine, maar luide groep ouders die het niet eens is met onze beslissingen. Zij kunnen beroep aantekenen tegen een uitsluiting, dan wordt een speciale beroepscommissie samengesteld die zich over de zaak zal buigen. En dat weten die ouders.”

“Wij hopen natuurlijk geen enkele leerling te moeten uitsluiten. Maar we moeten ook grenzen stellen en zorgen dat het leerproces voor andere leerlingen niet wordt verstoord.” Volgens Van de Velde worden daarbij ook de procedures nauwgezet gevolgd en worden ouders wel degelijk op tijd op de hoogte gebracht bij problemen.

Volgens Van de Velde zijn de meeste ouders wel tevreden over de werking van de school. Hij ontkent dat er grote problemen zijn met de directie. “De school heeft, zoals alle scholen in Brussel, zijn uitdagingen. Het is een project in opbouw. En ik heb alle vertrouwen in de directeur. Zij doet haar werk met veel warmte, op een verbindende manier en met veel begrip voor de leerlingen.”

De ouders hebben in een mededeling laten weten dat ze een tweede actie plannen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni