Tegen J.P. en M.V. loopt een tuchtprocedure na een melding van “vandalisme, ongepast gedrag en belaging” tijdens een pro-Palestijns protest in juni op de VUB-campus. De studenten riskeren een schorsing van alle onderwijsactiviteiten voor één of meerdere examenperiodes.
VUB-studenten riskeren schorsing na 'achtervolging' tijdens pro-Palestijns protest
Het incident vond plaats eind juni tijdens een personeelsbarbecue op de VUB. Een twintigtal studenten voerde die dag ter plaatse actie door pro-Palestijnse slogans te scanderen.
De actie zou volgens de VUB evenwel zijn geëscaleerd. Eerder meldde de universiteit al dat op een personeelsbarbecue in die periode een “ernstig incident” had plaatsgevonden waarbij "een door de VUB uitgenodigde gast door een groep studenten zou zijn achtervolgd, belaagd en geïntimideerd."
In een mail die BRUZZ kon inkijken, meldt tuchtverantwoordelijke en gedelegeerd vicerector Caroline Buts aan J.P. en M.V. dat “na een melding aangaande vandalisme, ongepast gedrag en belaging” een tuchtprocedure werd opgestart. “De tuchtcommissie kan overgaan tot één van de hierna vermelde sancties: schorsing voor alle onderwijsactiviteiten voor één of meerdere examenperiodes”, klinkt het vervolgens.
Volgens de studenten verliep de actie vredevol, maar heeft de tuchtprocedure betrekking op een melding van een Vlaams parlementslid van de N-VA, die toen aanwezig was. J.P. stelt dat de studenten op een bepaald moment besloten het Vlaams parlementslid “aan te spreken op het beleid van zijn partij” en verwijst daarbij naar de uitspraak van voorzitter Bart De Wever die Israël vorig jaar “de kant van het licht" noemde.
Hoewel J.P. toegeeft dat dit voor het parlementslid "oncomfortabel" was, benadrukt ze wel dat het volledige incident "vredevol gebeurde binnen de veilige context van de universiteit. Volksvertegenwoordigers moeten beseffen dat ze voor hun beleid verantwoordelijk worden gehouden."
'Hypocriet'
Op 20 december zullen “alle betrokken partijen” door de tuchtcommissie gehoord worden. Die commissie bestaat uit de rector of een afgevaardigde, drie leden van het academisch personeel en drie studenten die zijn aangeduid door de studentenraad. Het orgaan beslist bij gewone meerderheid van stemmen.
Hoewel de uitspraak van de commissie nog niet gekend is, vindt J.P. het 'hypocriet' van de VUB om een tuchtprocedure op te starten. “De actie verliep de hele tijd vredevol. Ze (de VUB, red.) hebben altijd de mond vol van vrij onderzoek en kritisch denken, maar als het er op aankomt, word je gewoon gecriminaliseerd. De VUB wil op deze manier pro-Palestijnse acties onmogelijk maken.”
'Problematisch'
De VUB zegt over de tuchtprocedure niets kwijt te kunnen. Woordvoerder Peter Van Rompaey laat wel weten dat “de framing die stelt dat de VUB acties neemt tegen Palestijns-protest volledig onwaar is.”
“Wij moedigen dialoog aan en acties worden altijd getolereerd zolang onze werking niet in het gedrang komt. Het punt is dat in de marge van het protest in juni dingen zijn gebeurd die mogelijk problematisch zijn. Los van de inhoud van de actie gaat het daarbij vooral om de manier waarop dit gebeurde.”
Van Rompaey stelt nog dat het voorbarig om uitspraken te doen over de mogelijke sancties die zullen volgen. “De klacht kan evengoed nog geseponeerd worden of uitdraaien op een vermaning.”
Gevraagd om een reactie wijst het Vlaams parlementslid erop dat tuchtzaken intern gebeuren. “Het is niet aan mij om dat naar buiten te brengen.”
Lees meer over: Etterbeek , Onderwijs , VUB , pro-palestijnse actie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.