De onderzoekscommissie naar de terreuraanslagen van 22 maart heeft haar eerste luik - over de hulpverlening - afgerond. Dat eerste tussentijds rapport bevat 311 vaststellingen en aanbevelingen. Woensdag volgt nog een tweede lezing. Verwacht wordt dat het rapport unanieme steun krijgt, al blijven er over enkele punten nog wel discussie bestaan.
Onderzoekscommissie 22/3: 311 vaststellingen en aanbevelingen
De bundel vaststellingen en aanbevelingen gaat zeer breed, van de noodplannen (met name in geval van terrorisme) tot slachtofferbegeleiding en communicatie. In De Ochtend op Radio 1 gaf commissievoorzitter Patrick Dewael een voorbeeld: de oprichting van een digitaal platform dat de capaciteit van de ziekenhuizen in kaart brengt. Het idee van een een federaal aangestuurde operationele commandopost, zoals voorgesteld door experten in de commissie, heeft het niet gehaald.
Het Crisiscentrum wordt wel versterkt met een informatie- en opvolgingsplatform om de communicatie te stroomlijnen. Volgens verschillende bronnen verliepen de gesprekken in de commissie op een constructieve manier, al waren er wel oplopende meningsverschillen en zou met name commissievoorzitter Dewael er bij leden van de meerderheid hebben op aangedrongen dat er in dit dossier geen polarisatie past en dat hij niet wil laten komen tot een stemming meerderheid tegen oppositie.
Twee elementen zouden daarom nog in beraad zijn: een amendement over de rol van de minister van Binnenlandse Zaken in de coördinatie bij een terreuraanslag en een tweede amendement over de rol van de hoge functionaris van het Brussels gewest in verhouding met de minister-president.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.