Omdat de plannen voor een nieuwe, "hypergroene" woonwijk in de Egide Van Ophemstraat in Ukkel in het verleden tot ongerustheid leidden bij buurtbewoners, willen ontwikkelaars Cores Development, LIFE en miix foute informatie over de plannen de kop indrukken. "We zijn de eerste om toe te geven dat de communicatie beter had gemoeten."
Ontwikkelaars verdedigen plannen woonbuurt in Ukkel: ‘Schoolvoorbeeld voor Brussel’
De ontwikkelaars zijn van plan om het oude kantoorgebouw van farmagigant AstraZeneca en de naburige kantoorruimte van Therabel om te vormen tot een duurzame woonwijk.
“Volgens Be Sustainable, het online platform van Leefmilieu Brussel dat nagaat hoe je een wijk zo duurzaam mogelijk kunt ontwikkelen, haalt de nieuwste woonbuurt alvast overal de hoogste score”, klinkt het in een persbericht.
Zo worden er geen fossiele brandstoffen gebruikt en halen de gebouwen hun warmte uit geothermie, in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen.
“De huidige energiecrisis maakt nog maar eens duidelijk dat warmteopwekking via geothermie de toekomst is voor de woningmarkt. Dan vinden wij het belangrijk om naar de toekomstige inwoners de vlucht vooruit te nemen”, aldus Pieterjan Van Loock van Cores Development.
Covidperiode
De originele plannen botsten op heel wat verzet bij buurtbewoners. De ontwikkelaars moest dus opnieuw naar de tekentafel voor een tweede versie na het openbaar onderzoek. Volgens Cores Development, LIFE en miixn is de weerstand tegen de plannen te wijten aan foutieve informatie die de ronde zou doen.
Volgens de buurtbewoners hadden de ontwikkelaars er alles aan gedaan om een impactstudie te vermijden. Ze maakten zich ook zorgen om het sneuvelen van bomen en vonden de geplande gebouwen te afwijkend van de al bestaande bouwstijl in de buurt.
“De eerste communicatie over het project is gebeurd te midden van de covidperiode met als gevolg dat er veel onduidelijkheid heerste”, reageert Toon Haverals van vastgoedontwikkelaar LIFE.
“Ook vandaag voelen we dat er nog een foute perceptie over het project is. We zijn dan ook de eerste om toe te geven dat de communicatie beter had gemoeten. Net daarom vinden we het belangrijk om nu alle puntjes op de i te zetten, zowel naar de gemeente als naar de buurt toe.”
Park
De woonbuurt zal elf woongebouwen tellen, in totaal goed voor 229 woonunits, in combinatie met buurtondersteunende ruimtes die dienst kunnen doen als maakateliers. Het gaat om een mix van studio’s en appartementen met één tot drie slaapkamers. 65 procent van de woonruimte is voorzien voor grote appartementen.
Ook duurzaamheid speelt zoals gezegd een belangrijke rol in de plannen. “De huidige site is voor bijna 80 procent verhard, maar zal in de toekomst voor 70 procent groen worden. Het groene park dat zo ontstaat zal voor alle buurtbewoners vrij toegankelijk zijn. Daarbovenop komen nog eens 91 nieuwe hoogstammige bomen. Maar liefst 70 van die bomen zullen ingeplant worden op volle grond”, verzekeren de ontwikkelaars.
Bovendien bevestigen de ontwikkelaars dat alle bomen het moeten overleven, ook de bomen die op de parking worden ingeplant. Daar bestond bezorgdheid over onder buurtbewoners.
Daarnaast moet het vele groen samen met drie wadi’s (stukje gras dat dienstdoet als greppel) en infiltratiebekkens ervoor zorgen dat alle regen kan infiltreren in de bodem. “Hierdoor is er in de toekomst veel minder kans op overstromingen in de aanpalende woningen, wat vandaag wel regelmatig het geval is.”
"Dankzij feedback van buurtbewoners komen er een petanquebaan, sporttoestellen, bijenkasten, nestkasten voor zwaluwen en een ponton aan het water."
Minder verkeer
Volgens Van Loock zal de woonwijk ook tot minder verkeer in de buurt leiden. Hij baseert zich op een mobiliteitsstudie. “Dit kan een voorbeeldproject van toekomstgerichte stadsontwikkeling worden en we hopen dat we de buurt kunnen meenemen in ons verhaal."
Terwijl het aantal auto’s omlaag moet gaan, mikken de plannen wel op extra parkeerplaatsen vergeleken met vandaag. Met 41 extra stuks komt het totaalaantal op 199 ondergrondse en 15 bovengrondse parkeerplaatsen. Er komen ook elektrische laadpalen.
“Minder beton, minder overstromingsgevaar, minder verkeersdrukte maar meer groen en meer woonkansen voor mensen uit Ukkel”, vatten de initiatiefnemers de plannen samen. “Dit is een schoolvoorbeeld van waar we met stadsontwikkeling in Brussel naartoe moeten,” klinkt het.
De komende weken zullen de ontwikkelaars contact opnemen met ongeruste bewoners en extra info of vertalingen aanleveren waar nodig.
“We hebben in het verleden heel veel nuttige feedback gekregen uit de buurt. En daar hebben we bij de aanpassingen van onze plannen zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Zo komt er dankzij hen een petanquebaan en sporttoestellen, bijenkasten, nestkasten voor zwaluwen en een ponton aan het water. Op dat positieve elan willen we nu verder gaan”, geeft Darel Torremans van miix aan.