De gemeente Anderlecht heeft donderdagavond bij urgentie een voorstel aangenomen om de openingsuren van de krantenwinkels aan banden te leggen. De maatregel moet de wildgroei en overlast bestrijden. Het voorstel kwam er op initiatief van bevoegd schepen Bieke Comer (Vooruit.brussels).
Anderlecht beperkt openingsuren krantenwinkels om overlast en wildgroei te bestrijden
Krantenwinkels kregen tot op heden een uitzondering op de openingsuren, waardoor zij de facto dag en nacht open konden blijven. Vele handelaars besluiten daarom een krantenwinkel te openen, in plaats van een vergunning aan te vragen voor een nachtwinkel. Nachtwinkels zijn wel gebonden aan de wetgeving omtrent de openingsuren en moeten een bijhorende taks betalen. De gemeente heeft dan ook te kampen met een wildgroei aan valse krantenwinkels.
In realiteit verkopen die vermeende krantenwinkels vooral tabak, alcohol en kansspelen. Dat zorgt voor heel wat overlast in de gemeente. Het nieuwe reglement moet de wildgroei aan krantenwinkels in de gemeente tegengaan en een oneerlijke concurrentie met de nachtwinkels aan banden leggen. De federale wetgeving is sinds kort aangepast waardoor gemeenten zelf kunnen beslissen om de uitzondering op de openingsuren van krantenwinkels te beperken.
Vergunning nodig 's nachts
Indien deze vermeende krantenwinkels 's nachts alsnog willen openen, dan dienen ze net zoals de nachtwinkels een vergunning aan te vragen en bijhorende belasting te betalen. Ze mogen dan ook niet meer overdag openen. Dat betekent dat zij voortaan niet meer voor 18 uur mogen openen en na 1 uur van zondag tot donderdag moeten sluiten. Op vrijdagen, zaterdagen en feestdagen geldt een sluitingstijd om 3 uur 's nachts.
"Ik ben tevreden dat we dit reglement gestemd hebben. Het is een maatregel om de overlast van winkels die zich richten op de verkoop van tabak, alcohol en kansspelen te beperken. Zo pakken we ook de oneerlijke concurrentie aan", aldus Comer.
'Definitie van krantenwinkel is nodig'
De voorzitter van de federatie van pers-, tabak- en kansspelverkopers Perstablo, Yannick Gyssens, begrijpt de noodzaak van het initiatief, maar vindt het een spijtige zaak dat zoiets nodig is. "Echte krantenwinkels komen onder druk te staan door malafide personen die het voorrecht op de openingsuren willen uitbuiten", zo stelt hij.
Volgens Gyssens ligt de kern van het probleem vooral in een ontbrekende definitie over wat krantenwinkels al dan niet mogen zijn. "Geen enkele politieke partij wil daar vorm aan geven", aldus de voorzitter. Gyssens wijst erop dat de federale overheid haar verantwoordelijkheid niet opneemt, iets wat volgens hem vooral het werk is van lobbygroepen die er achter de schermen alles aan doen om een duidelijke definitie tegen te werken. "De balans zit niet meer juist. Ook de kansspelcommissie staat hier machteloos tegenover."
Lees meer over: Anderlecht , Politiek , Kansspelen , gokken , krantenwinkels