Aan de ambassade van Denemarken heeft een twintigtal activisten woensdag betoogd voor de vrijlating van dierenrechtenactivist Paul Watson. Die werd eind juli opgepakt in het Deense Groenland na een arrestatiebevel uitgevaardigd door Japan. Watson riskeert een uitlevering aan het land, waar hij gezocht wordt voor zijn acties tegen walvisjagers.
Betoging aan Deense ambassade voor vrijlating dierenrechtenactivist Paul Watson
Watson is de oprichter en voorzitter van de Sea Shepherd Conservation Society, een ngo die zeedieren wil beschermen en de vernietiging van habitats in oceanen een halt wil toeroepen. De ngo staat bekend om zijn tactieken van directe actie. Confrontaties met walvisjagers op open zee worden daarbij niet uit de weg gegaan.
Watson werd in 2022 bij Sea Shepherd aan de deur gezet. Nu opereert hij vanuit zijn eigen organisatie Captain Paul Watson Foundation. Watson is tevens medeoprichter van Greenpeace.
Watson werd op 21 juli gearresteerd toen hij aankwam in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Watson bevond zich op het schip MV John Paul DeJoria, dat in Groenland aangelegd was met 25 vrijwilligers aan boord om zich te bevoorraden. Het schip was op weg naar de Noordwestelijke Doorvaart, de route van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan door de poolarchipel van Canada, op een missie om Japans nieuwe walvisjager Kangei Maru te onderscheppen in de noordelijke Grote Oceaan, zei zijn stichting.
Het twintigtal betogers aan de Deense ambassade hoopt de onmiddellijke vrijlating van Watson te bewerkstelligen en een uitlevering aan Japan te voorkomen. "Kapitein Paul Watson moet onmiddellijk vrijgelaten worden, Denemarken moet een uitlevering aan Japan weigeren. Indien dat niet lukt, riskeert Watson minstens vijftien jaar cel", duidt organisator Vincent Delhauteur. "Andere Europese landen, zoals Frankrijk, moeten bijkomende druk zetten op Denemarken. Er was geen enkele reden voor Denemarken om Watson aan te houden, hij heeft niets fout gedaan - enkel de walvissen beschermd."
Lees meer over: Politiek , Paul Watson , Deense ambassade , protest , Brussel Kort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.