Belga

| MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez tussen zijn Brusselse kopstukken op een congres van zijn partij op 1 september.

Politiek reageert op geklapte onderhandelingen: ‘Groen gebruikt MR als excuus’

© BRUZZ - Belga
13/09/2024
Updated: 14/09/2024 09.27u

"MR is slechts een excuus van Groen om de regeringsonderhandelingen te laten mislukken, omdat ze zelf niet in staat zijn een regering te vormen." Met deze woorden uitte federaal MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vrijdagavond zijn kritiek, nadat Elke Van den Brandt (Groen) eerder die dag was teruggetreden als formateur aan Nederlandstalige kant. Andere Brusselse partijen roepen op om toch met de Franstalige potentiële coalitiepartners om de tafel te gaan.

Elke Van den Brandt kondigde vrijdag in de vooravond aan niet langer formateur te willen zijn. "Met de MR van vandaag, van Georges-Louis Bouchez, kunnen wij niet meer aan de slag", aldus Van den Brandt. "Via Twitterpolitiek heeft MR vandaag de samenwerking met Groen opgezegd."

Daarmee verwijst Van den Brandt naar een tweet van Bouchez vrijdagochtend. Daarin dreigde hij ook het mobiliteitsplan Good Move op te zeggen via een parlementaire meerderheid, dus zonder overleg met Groen, de verkiezingswinnaar aan Nederlandstalige kant en logische partner in de Brusselse regering.

Voorwendsel

Maar voor Bouchez is de verontwaardiging over de tweet een excuus om er de stekker uit te kunnen trekken. "Het is duidelijk dat Van den Brandt er niet in slaagt om een oplossing te vinden voor de formatie", zegt de MR-voorzitter aan BRUZZ. "Haar moeilijke relatie met ons is dan ook een prétexte, een voorwendsel."

Dat Bouchez niet alleen Groen maar ook alle Nederlandstaligen te kijk zou zetten, spreekt hij tegen. "Dat we geen respect zouden hebben voor Nederlandstaligen is n'importe quoi", aldus Bouchez. "Het voorstel om de verstrenging van de LEZ-normen uit te stellen is ook ondertekend door Open VLD - als ik me niet vergis toch een Nederlandstalige partij. En ook Vooruit.brussels heeft een gelijkaardig voorstel op tafel gelegd. Nederlandstaligen staat niet gelijk met groene Nederlandstaligen, er zijn nog anderen."

Van den Brandt verwijt Bouchez ook niet rond de tafel te willen zitten om dit te bespreken. "Maar er ís nog geen regering om dit te bespreken", zegt hij, "net omdat Van den Brandt aan Nederlandstalige kant geen coalitie op de been krijgt. Moet ze daarom ons blokkeren? Moet ze daarom ons verhinderen om via het parlement stappen te ondernemen? Vergeet niet dat de partij maar vier zetels heeft."

Cieltje Van Achter (N-VA) op het balkon van het Brussels Parlement

KVDP BRUZZ

| Cieltje Van Achter (N-VA).

N-VA: 'Majeure crisis'

"De Brusselse formatie was al zorgwekkend, maar vandaag zijn we in een majeure crisis beland", reageert Cieltje Van Achter (N-VA) op de beslissing van Groen om een stap terug te zetten in de vorming van een Brusselse regering aan Nederlandstalige kant. "De escalatie belet dat we de enorme uitdagingen van Brussel kunnen aanpakken, en bedreigt de positie van de Nederlandstaligen", aldus nog Van Achter. "De enige weg vooruit is de vorming van een Vlaamse meerderheid."

Van Achter roept daarom alle Nederlandstalige partijen op om een escalatie zeker te vermijden. "Samen staan we sowieso sterker. Hoe moeilijk die ook zijn, we moeten naar oplossingen zoeken."

Ans Persoons (Vooruit) op het balkon van het Brussels Parlement

Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

| Ans Persoons (Vooruit) op het balkon van het Brussels Parlement

Vooruit.brussels: 'Discretie'

Ontslagnemend Brussels staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels) wil dan weer dat in alle discretie wordt voortgewerkt aan een nieuwe regering. "Strijden voor een leefbare stad doe je best aan de regeringstafel, niet van de zijlijn", zegt Persoons op X.

"Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en in alle discretie een regering vormen die de problemen van de Brusselaars aanpakt", reageert Persoons, wiens partij tot de gedoodverfde coalitiepartners hoorde. "Strijden voor een leefbare stad doe je aan de regeringstafel, niet van de zijlijn."

Ze is het ermee eens dat de kiezer de puzzel moeilijk heeft gelegd en dat er politieke spelletjes worden gespeeld, met onnodige provocaties en egopolitiek, ""maar we moeten verder", luidt het.

Bob De Brabandere (Vlaams Belang) op het balkon van het Brussels Parlement

Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

| Bob De Brabandere (Vlaams Belang).

Vlaams Belang: 'Breek het cordon'

Voor de Brusselse Vlaams Belang-fractieleider Bob De Brabandere staan de Nederlandstalige partijen in Brussel nu voor een dilemma: het cordon breken rond Vlaams Belang of rond Lijst Fouad Ahidar. "Hun keuze zal alles zeggen over hun prioriteiten", stelt hij vrijdagavond.

Vlaams Belang merkt op dat de enige mogelijke coalitie zonder Groen en zonder Lijst Fouad Ahidar, tegen wie een aantal partijen een veto heeft gesteld, er één is met het Vlaams Belang. "Misschien kunnen we aan Nederlandstalige kant ook eens samen een vuist maken? Bijvoorbeeld over de tweetaligheid in het gewest", suggereert De Brabandere.

Hij erkent nog dat hij het grotendeels eens is met het standpunt van de drie Franstalige partijen over de lage-emissiezone, maar "de manier waarop de Franstalige partijen hun wil doordrijven moet ons aan Nederlandstalige kant tot nadenken stemmen".

Ahmed Laaouej (PS) op 10 juni 2024 de dag na de Gewestverkiezingen

PhotoNews

| Ahmed Laaouej (PS) de dag na de Gewestverkiezingen.

PS: 'Kom aan tafel zitten'

PS-voorzitter Ahmed Laaouej heeft vrijdagavond opgeroepen tot kalmte. "Ik roep iedereen op om het verantwoordelijkheidsgevoel en de rust terug te vinden," zegt hij. "Mevrouw Van den Brandt moet ook begrijpen dat het parlement niet stilgelegd kan worden, vooral omdat de onderhandelingen nog niet zijn begonnen met alle partijen en er nog geen akkoord is voor een meerderheid aan Nederlandstalige kant."

Volgens Laaouej is de meest constructieve manier voor Van den Brandt om haar ideeën en projecten te verdedigen, door plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. "We hebben drie maanden geleden gestemd. We moeten nu de dringende kwesties aanpakken, zoals de LEZ en de isolatiepremies voor gebouwen. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen voor bezorgde burgers, en dat moet ook worden erkend," besluit hij.

1791 Christophe De Beukelaer 1

| Christophe De Beukelaer

Les Engagés: 'Laten we samenwerken'

Een soortgelijke oproep komt van de Franstalige partij Les Engagés, die wil dat MR en Groen, als winnaars van de Brusselse gewestelijke verkiezingen in juni, samenwerken om een nieuwe regering te vormen.

"De uitdagingen op het gebied van begroting, gezondheid, milieu, economie en bestaansonzekerheid zijn nog nooit zo groot geweest," stelt Christophe De Beukelaer, voorzitter van de Les Engagés in Brussel in een reactie. Het voortbestaan van het Gewest staat op het spel, en daarmee ook de levenskwaliteit van de Brusselaars. Het is in het algemeen belang dat de twee grootste winnaars van de verkiezingen samenwerken. Laten we eerst kijken naar wat ons bindt, vóór we focussen op onze verschillen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cieltje Van Achter , Ans Persoons , Brusselse regeringsvorming , Groen , vooruit.brussels , Brusselse N-VA , Georges-Louis Bouchez , MR

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni