20240902 Eerste schooldag Paviljoen Schaarbeek klas school onderwijs DSC 7844

Ivan Put

| Gemeenteschool Paviljoen in Schaarbeek

Brussel in Vlaams regeerakkoord: voorrang voor kinderen van ouders die Nederlands leren

Kris Hendrickx
© BRUZZ
29/09/2024

De Vlaamse regering wil ouders van anderstalige kinderen in het Nederlandstalig onderwijs naar het Nederlands leiden. 35 procent van de onderwijsplaatsen in het basisonderwijs worden vrijgehouden voor kinderen van anderstalige ouders die bewijzen dat ze een taalcursus volgen. Dat staat in het kersverse Vlaamse regeerakkoord.

Nog meer dan vorige beleidsakkoorden legt het Brusselluik van de nieuwe tekst (zie attachment boven de artikeltekst) de nadruk op het belang van het Nederlands. Dat wordt met name duidelijk in het onderwijs. "Bij uitstek in een meertalige stad als Brussel moet de focus daarom meer dan ooit op het Nederlands liggen", heet het. De nieuwe meerderheid van N-VA, Vooruit en CD&V vertaalt dat in nieuwe voorrangsregels voor plaatsen in het onderwijs.

Het regeerakkoord behoudt de huidige regeling die voorrang geeft aan kinderen die thuis ook Nederlands spreken. Daarnaast wil de Vlaamse regering er ook voor zorgen dat anderstalige ouders die voor een Nederlandstalige school kiezen, het Nederlands ook leren.

Lessen NT2

“Het is maar de logica zelve dat we voorrang geven aan de kinderen van de ouders die in woord en daad deel willen uitmaken van onze Nederlandstalige gemeenschap”, luidt het in de tekst. “Ouders die het Nederlands niet machtig zijn, maar wel via een deelnamebewijs aantonen lessen NT2 (Nederlands als vreemde taal) te volgen, krijgen voorrang bij schoolinschrijvingen voor het basisonderwijs voor 35 procent van de plaatsen in het basisonderwijs.”

Het beleidsakkoord stelt verder dat er extra aanbod van die NT2-lessen zal komen als het aanbod de vraag niet zou kunnen volgen.

Ook in Vlaanderen worden anderstalige ouders gepord om Nederlands te leren. Daar verliezen ze hun schoolbonus als ze niet aantonen dat ze taalles volgen.

Schoolcommunicatie enkel in het Nederlands

Ook schoolbesturen en directies zullen overigens enkel in het Nederlands mogen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.

In de vorige beleidstekst werden uitwisselingen met leerkrachten uit het Franstalige onderwijs nog expliciet aangemoedigd. Van die uitwisseling is het huidige akkoord geen sprake meer.

'Vlaanderen houdt Brussel stevig vast'

Het Brusselluik van het Vlaamse regeerakkoord ligt op de meeste andere punten vooral in het verlengde van het vorige regeerakkoord. Zo begint het hoofdstuk opnieuw met de klemtoon op de nauwe band tussen Brussel en Vlaanderen. “De Vlaamse regering blijft de band tussen Vlaanderen en Brussel consequent verdedigen en uitdragen in haar gemeenschapsbeleid. Vandaag en in de toekomst.”

Onder de noemer “Vlaanderen houdt Brussel stevig vast” verbindt de regering er zich opnieuw toe om 30 procent van de Brusselse bevolking als haar doelgroep te zien (360.000 mensen). De regering bevestigt ook dat ze minstens 5 procent van de gemeenschapsuitgaven wil reserveren voor het gemeenschapsbeleid in Brussel.

Taalrechten

Ook in vorige beleidsverklaringen wierp de Vlaamse regering zich al op als voorvechter van de taalrechten voor Nederlandstaligen in Brussel. Het nieuwe regeerakkoord herbevestigt dat en kiest daarbij voor scherpere bewoordingen.

“De wettelijke tweetaligheid in de hoofdstad van Vlaanderen wordt al decennialang met de voeten getreden. We kiezen voluit voor een assertieve aanpak om de basisrechten van de Vlamingen in onze hoofdstad te verzekeren.” De nieuwe regering wil onder meer de erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden van wettelijk tweetalige zorgvoorzieningen (die in de praktijk vaak vooral Franstalig zijn) aanpassen “in functie van de afdwinging van de taalwetgeving”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni