De Brusselse gemeenteraad heeft maandag het stadsbestuur gevraagd om een studie te bestellen naar de gevolgen van een maatregel van de nieuwe federale regering. Die gaat namelijk de werkloosheidsuitkering beperken in de tijd, wat een grote financiële impact kan hebben op de werking van het OCMW.

©
Bart Dewaele
| OCMW-voorzitter van Stad Brussel, David Weytsman (MR)
Brusselse gemeenteraad bestudeert impact van beperking werkloosheid op het OCMW-budget
Die studie moet daarom nagaan in welke mate die maatregel voor extra druk op het OCMW zorgt, welke impact die heeft op de financiën van de stad en op het sociaal-economisch weefsel van Brussel. Het regeerakkoord van de nieuwe federale regering bepaalt namelijk dat werkloosheidsuiteringen beperkt worden tot maximaal twee jaar.
Maar die maatregel kan grote gevolgen hebben voor OCMW’s van gemeenten zoals Brussel-Stad, omdat verwacht wordt dat een groot aantal mensen dat door deze maatregel zonder uitkering zou vallen, zal aankloppen bij het OCMW. In december 2024 telde Brussel-Stad bijvoorbeeld nog 15.561 niet-werkende werkzoekenden, waarvan 7.162 al meer dan twee jaar werkloos waren.
In de motie wordt het stadsbestuur eraan herinnerd dat een overdracht van bevoegdheden aan het OCMW "een grote impact zou hebben op de werking en de financiën van het OCMW van de Stad Brussel en op de stad zelf".
Impact
"Die impact zou niet alleen voelbaar zijn bij het uitbetalen van leeflonen, maar ook op de aanvullende bijstand en de grotere druk op het personeel. De studie moet ook nagaan of er een eventuele nood aan extra ruimtes is voor het OCMW, en of er een mogelijke impact is op de dienstverlening."
Niet alleen op vlak van het uitbetalen van leeflonen, maar ook wat betreft aanvullende bijstand, de bijkomende druk op OCMW-personeel en de nieuwe verbintenissen die nodig zouden zijn, de ter beschikking te stellen lokalen en de verslechtering van de dienstverlening die dit voor alle OCMW-gebruikers dreigt te veroorzaken".
De Stad Brussel besteedde in 2022 ruim 88 miljoen euro van haar budget aan het OCMW (9,5 procent van haar totale gewone budget), in 2023 bedroeg deze steun bijna 95 miljoen euro (9 procent).
Toegang tot werk
Bij het voorstellen van de motie benadrukte de voorzitter van het OCMW, David Weytsman (MR) dat het OCMW ook als taak heeft "de toegang tot duurzaam en kwaliteitsvol werk te bevorderen.” Weytsman herinnerde de gemeenteraad er ook aan dat de toegang tot een leefloon afhankelijk is van de actieve beschikbaarheid op de arbeidsmarkt, tenzij bijzondere omstandigheden tijdelijk verhinderen dat de persoon onmiddellijk inzetbaar is.
De Brusselse voorzitter van het OCMW vond het tenslotte belangrijk om "de zaken in perspectief te plaatsen in het licht van eerdere ervaringen".
De zesde staatshervorming in 2014 heeft heel wat veranderd, ook op vlak van de werkloosheidsuitkeringen en de leeflonen. "Destijds vreesde het OCMW een enorme toename van de aanvragen voor sociale bijstand. In werkelijkheid leidde de impact van de nieuwe overheidsmaatregelen maar tot een toename van ongeveer 15 procent van de aanvragen die verband hielden met het probleem van werkloosheid", zo stelde hij gerust.
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Samenleving , David Weytsman , gemeenteraad Brussel-Stad , Arizona-regering , werkloosheidsuitkeringen , OCMW