De gemeenteraad van de stad Brussel heeft maandag het nieuwe Gemeentelijke Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) goedgekeurd. Dat meldt schepen voor Stedenbouw en Openbare ruimte Anaïs Maes (Vooruit.brussels).
Brusselse gemeenteraad keurt Gemeentelijke Plan Duurzame Ontwikkeling goed
Het GPDO tekent de ruimtelijke koers uit die de stad op een duurzame manier richting 2050 moet leiden. Het vorige Duurzame Ontwikkelingsplan dateerde uit 2004 en was dan ook aan vernieuwing toe. Nadat de opmerkingen uit het openbaar onderzoek werden verwerkt, keurde de gemeenteraad het nieuwe plan nu goed. De Brusselse regering moet het plan nu nog bekrachtigen.
Het plan is opgebouwd rond zeven ambities die een breed scala aan onderwerpen beslaan, variërend van het bestrijden van hitte-eilanden, het verhogen van de variëteit in het woningaanbod, het bestrijden van leegstand tot het beschermen en slim inplannen van feestlocaties.
Daarnaast identificeert het plan zeven prioritaire interventiegebieden verspreid over alle wijken van de stad. Dat zijn strategische gebieden waar verschillende doelstellingen samenkomen die tegen 2030 prioritair zullen worden aangepakt. Ook het concept van de 'Stad op tien minuten' wordt in het plan verankerd, met als doel om essentiële voorzieningen voor het stadsleven binnen tien minuten bereikbaar te maken voor elke Brusselaar.
Duurzamer en eerlijker
"Wat vandaag op tafel ligt, is een ambitieus maar realistisch plan met een niet te onderschatten impact. Het heeft als doel het leven in de stad duurzamer en eerlijker te maken, vandaag en voor de generaties die na ons komen", zegt Maes. "Het plan zal een invloed hebben op het hele grondgebied en raakt aan vele aspecten van het stedelijk leven. Alle stadsdiensten zijn betrokken en iedereen is mee verantwoordelijk voor de uitvoering ervan."
Bedoeling is ook om de economische spelers te ondersteunen in hun duurzame transitie op het vlak van stedelijke logistiek, de digitale transitie of de opleidingen in de circulaire economieberoepen van morgen, zegt schepen voor Economische Zaken Fabian Maingain (DéFI).
Lees meer over: Politiek , politiek , schepen voor Stedenbouw en Openbare ruimte Anaïs Maes , Anaïs Maes , duurzaamheid , Brussel Kort