Pierre-Yves Dermagne / Saskia  Vanderstichele

'Codirecteurschap AfricaMuseum is interessant, maar volgende regering beslist'

JP
© BRUZZ
29/01/2025

De open brief van Nadia Nsayi, medewerkster van het AfricaMuseum, heeft de afgelopen weken veel stof doen opwaaien. In de commissie Mobiliteit, Overheidsbedrijven en Federale Instellingen zegt bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) dat hij openstaat voor het idee van een codirecteur voor het museum, al is het aan de volgende regering om daarover te beslissen.

In haar tekst, getiteld ‘Waarom ik overweeg om het AfricaMuseum te verlaten’, klaagde Nsayi onder meer zwak leiderschap en een gebrek aan inclusie van afrodescendente experts aan. “Het is niet meer van deze tijd dat één persoon directeur is van een grote instelling die zowel een onderzoekscentrum als een museum is. Er zou best een codirecteurschap komen, zoals bij het Wereldmuseum in Nederland.”

Nsayi overweegt om het museum te verlaten, omdat er geen draagvlak is om een structurele plaats te geven aan experten uit de Afrikaanse gemeenschap. "Een recente aanwerving versterkt mijn vermoeden dat de instelling niet klaar is om zwarte mensen machtsposities te geven."

'Terug naar de Congocommissie’

"Toen ik het las, waande ik me terug in de Congo-commissie", reageert Kurt Ravyts (Vlaams Belang) in de commissie Mobiliteit, Overheidsbedrijven en Federale Instellingen. “Ineens ging het weer over witte en zwarte mannen. Verfoeilijk.”

Ook bij MR klinkt kritiek op de aanvallen op de directeur. Voorstellen om op zoek te gaan naar een zwarte codirecteur worden al gauw omschrijven als ‘positieve discriminatie’.

Volgens Ravyts zit het museum in een besparingstraject, waardoor cruciale functies niet of te laat worden vervangen. “Dat leidt tot spanningen”, verklaart hij, terwijl hij de directeur verdedigt: “Het museum doet wat er in de missie staat.”

Almaci Meyrem (Groen) komt in verweer voor Nsayi. “Ze is een gezaghebbende stem die als expert wordt gewaardeerd. Dit debat gaat over het delen van macht.”

Codirecteurschap ‘interessant’ maar geen sprake van quota

"Het AfricaMuseum ziet een kans voor dialoog en verbetering, en ik ook," reageert Pierre-Yves Dermagne (PS) op de kritiek. "Het idee van een codirecteurschap is interessant, maar dit is een politieke beslissing die door de volgende regering moet worden genomen. Dit moet via een koninklijk besluit worden geregeld."

'Het AfricaMuseum ziet een kans voor dialoog en verbetering, en ik ook'

Pierre-Yves Dermagne, minister van Wetenschapsbeleid

Verder benadrukt Dermagne dat het museum geen quota hanteert, maar wél voorstander is van diversiteit, zolang de kandidaat gekozen wordt op basis van verdienste en niet op basis van quota.

Dermagne erkent ook dat het museum inderdaad met budgettaire beperkingen kampt. Er is een structureel tekort van 1,8 miljoen euro, grotendeels door stijgende energie- en onderhoudskosten en een teruglopende ticketverkoop. “De functie van directeur publiekswerking is niet ingevuld vanwege budgettaire redenen, wat extra druk legt op de werking van het museum."

Herstelplan en oude aanbevelingen

Bij N-VA en Vlaams Belang wordt een ‘herstelplan’ gevraagd voor het museum, dat niet alleen kampt met een structureel tekort in het budget, maar ook met teruglopende bezoekerscijfers. “Ik kijk uit naar de volgende regering en wat ze eraan zullen doen,” zegt Ravyts.

Nabil Boukili (PVDA-PTB) herinnert aan het werk dat gedaan is tijdens de Congo-commissie. “De malaise bestaat al lang. We hebben hier al vaker over gesproken en er zijn destijds aanbevelingen gedaan. Laten we die aanbevelingen opnieuw bekijken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni