Zicht op het Europees parlement

Deadline nadert voor registratie Europese kiezers in Brussel

HUB
© BRUZZ
26/03/2024

Europese kiezers in Brussel die zich nog willen inschrijven voor de Europese verkiezingen op 9 juni moeten zich reppen. De deadline voor registratie is 31 maart.

EU-burgers die in ons land wonen, hebben het recht om hier te stemmen voor de Europese verkiezingen. Zij kiezen dan voor kandidaten die op de Belgische lijsten staan. Voorwaarde is wel dat ze zich laten registreren. Dat kan tot en met paaszondag 31 maart, tenminste voor wie zich online aanmeldt, een nieuwe mogelijkheid sinds dit jaar. Papieren registratieformulieren moeten ten laatste vrijdag bij de gemeente zijn.

Eenmaal geregistreerd, blijft een EU-burger ingeschreven, ook voor de volgende Europese stembusgangen, en blijft hij dus verplicht om te stemmen.

Net als de jonge Belgen kunnen ook 16- en 17-jarige EU-onderdanen vanaf dit jaar deelnemen aan de Europese verkiezingen. Naar het voorbeeld van de volwassen EU-burgers moeten zij zich dan vooraf aanmelden. Aanvankelijk hadden ze na registratie nog de mogelijkheid om van gedacht te veranderen, maar met de recente beslissing van het Grondwettelijk Hof zijn ze, eenmaal geregistreerd, verplicht om te stemmen. Volgens Alain Hutchinson, Brussels commissaris voor Europa en de internationale instellingen, is die wijziging enkele dagen voor de registratiedeadline betreurenswaardig. Hij hoopt dat de Europese jongeren in België hierdoor niet ontmoedigd worden om te gaan stemmen.

Lage opkomst

In 2019 schreef amper 8,4 procent van de Brusselse EU-onderdanen zich in voor de Europese verkiezingen. Dat was al iets meer dan in 2014 toen 7,6 procent deelnam. Bryn Watkins, die ook voor het Brussels commissariaat voor Europa en de internationale instellingen werkt, kan een aantal redenen voor dat lage cijfer bedenken. “Sommige mensen zijn slecht geïnformeerd, andere begrijpen het Belgische partijensysteem niet, nog andere hebben moeite met de registratieprocedure. Ook de stemplicht in België vormt een rem.”

Hij hoopt vurig dat er zich dit jaar meer EU-burgers inschrijven. “8,4 procent is echt heel laag, maar het sluit aan bij de algemene norm. De opkomst voor de Europese verkiezingen is heel laag onder mensen die van het ene EU-land naar het andere zijn verhuisd. Ze kunnen ofwel in hun thuisland ofwel in het land waar ze wonen stemmen. In 2019 stemde slechts twintig procent in zijn thuisland en tien procent in het land van woonst.”

Watkins vindt dat onbegrijpelijk. “Die mensen ervaren de realiteit van de EU elke dag. Dat geldt nog sterker voor de EU-burgers die in Brussel, de hoofdstad van Europa, wonen. Zij maken bijna een kwart uit van de Brusselse bevolking en kunnen dus echt impact hebben.”

EU-burgers kunnen zich nu ook al inschrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober van dit jaar. Dat is een aparte lijst met een aparte registratie, die afloopt op 31 juli. Ook niet-EU-burgers kunnen aan die verkiezingen deelnemen, op voorwaarde dat ze vijf jaar ononderbroken verblijven in ons land. Ze kunnen echter geen kandidaat zijn, iets wat voor EU-burgers wel mogelijk is.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni