Belga

| Archiefbeeld.

Bart De Wever opnieuw aangesteld als federaal formateur

© Belga - BRUZZ
02/09/2024
Updated: 02/09/2024 14.38u

Koning Filip heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag opnieuw benoemd tot formateur met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering met N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés. Net daarvoor werd koninklijk bemiddelaar Maxime Prévot (Les Engagés) ontslagen van zijn opdracht.

Het is de tweede keer dat de koning De Wever als formateur het veld instuurt. De vorige poging om een regering op de been te brengen, liep spaak omdat MR niet kon leven met fiscale toegevingen die De Wever in zijn sociaal-economische nota had opgenomen om Vooruit mee aan boord te krijgen. De discussie werd toen vooral toegespitst op de meerwaardebelastingen op aandelen.

Na die mislukte poging werd de voorzitter van Les Engagés, Maxime Prévot, als bemiddelaar aangeduid. Hij heeft de koning maandag "op de hoogte gebracht van de bereidheid van de vijf partijen die betrokken zijn bij de besprekingen om een nieuwe federale regering te vormen, om de onderhandelingen te hervatten," luidt het.

Zondagavond kwamen de vijf partijen op vraag van Prévot opnieuw samen om afspraken te maken over hoe het nu verder moet, meer bepaald over de aanpak en de werkmethode voor de onderhandelingen de komende weken.

Koning Filip heeft na een telefonisch onderhoud De Wever opnieuw aangesteld tot formateur "met het oog op een spoedige voortzetting van de onderhandelingen tussen de vijf mogelijke partners voor een toekomstige coalitie." Het is de bedoeling dat De Wever op 23 september opnieuw zijn opwachting maakt op het Paleis voor een stand van zaken.

Een nieuw algemeen evenwicht

De voorbije dagen werd wel duidelijk dat de zogenaamde supernota die De Wever had geschreven nog moeilijk voor alle partijen als basis kan dienen. Dat liet ook Prévot met zoveel woorden verstaan na zijn onderhoud met de koning. "Het is nu aan de formateur om de methode en het tijdschema voor de hervatting van de onderhandelingen te bepalen, met als doel een nieuw algemeen evenwicht voor te stellen door middel van een nieuwe supernota, nieuwe begrotingstabellen en diverse nota's," aldus Prévot.

Hij benadrukte ook, in naam van de vijf voorzitters, "dat de verschillende documenten waarover in de pers werd bericht, onafgewerkte werkdocumenten waren. Elk van de partijen bevestigt haar vastberadenheid om belangrijke hervormingen met structurele gevolgen door te voeren, die België opnieuw op het spoor moeten zetten van welvaart en welzijn voor de bevolking en de economie," aldus nog Prévot, die verheugd is over het slagen van zijn missie.

De kloof tussen de vijf

Het was altijd de ambitie van De Wever om tegen 20 september een federale regering in het zadel te helpen. Dat wordt een onmogelijke zaak. Hij moet immers een nieuwe sociaal-economische nota schrijven en er liggen bovendien nog andere thema's op tafel waarover de vijf partijen een akkoord moeten vinden. Misschien dat de kloof daarover tussen de vijf minder breed is, toch zitten ze ook daar niet op dezelfde lijn.

De Wever wilde door die datum naar voren te schuiven ook uit het vaarwater van de lokale verkiezingen blijven. Die staan voor 13 oktober geprogrammeerd, wat betekent dat de onderhandelaars op een bepaald moment de straat op trekken om campagne te voeren. De volgende regering zal intussen hoogstwaarschijnlijk niet voor de gemeenteraadsverkiezingen het levenslicht zien.

Nog een reden voor de deadline was budgettair. Het is immers de bedoeling dat de lidstaten op 20 september een meerjarenplan indienen bij de Europese Commissie. Al zit er nog wat rek op die datum. De deadline kan nog voor een redelijke periode opschuiven, bijvoorbeeld indien er geen regering met volheid van bevoegdheden is. Hoeveel rek er precies opzit, bekijkt de Commissie geval per geval. De traditionele deadline voor lidstaten om de begroting voor het jaar nadien in te dienen, blijft wel ongewijzigd op 15 oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , federale formatie , Maxime Prévot , Koning Filip , Paleis van Laken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni