De kersverse Molenbeekse schepen Mohammed Kalandar (PS) ligt onder vuur nadat La Dernière Heure aan het licht heeft gebracht dat hij in 2020 het embleem van Hachd al-Chaabi postte op sociale media. Die Iraakse groepering doorstaat volgens professor Abied Alsulaiman (KU Leuven) de vergelijking met IS en bestaat uit milities die verschillende landen als terroristisch beschouwen.
Molenbeeks PS-schepen postte logo van omstreden pro-Iraanse militie die Assad steunt
Mohammed Kalandar was vorige maand de verrassing bij de aanduiding van de PS-schepenen in Molenbeek. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) toverde Kalandar uit haar hoed als vervanger voor de ophefmakende Yassine Akki (PS), die snel na zijn benoeming een stap opzijzette omdat hij in het verleden veroordeeld werd voor verkrachting van een minderjarige.
De keuze voor Kalandar was opvallend. De Molenbekenaar zit nog maar sinds 2023 in de gemeenteraad als opvolger van Jef Van Damme (Vooruit), toen hij de lokale politiek vaarwel zegde. Bovendien haalde Kalandar bij de verkiezingen in oktober het minste aantal voorkeurstemmen van alle socialistische verkozenen. Zijn benoeming had Kalandar dan ook vooral te danken aan zijn goede verstandhouding met Moureaux.
"Enkele landen, zoals de VS en Japan, beschouwen verschillende milities binnen Hachd al-Chaabi als terroristisch"
Professor KU Leuven
‘Sjiitische tegenhanger IS’
Toch deed Kalandars benoeming niet alleen door zijn beperkte electorale gewicht, maar ook door zijn doen en laten op sociale media bij partijgenoten heel wat wenkbrauwen fronsen. De berichten van Kalandar zijn immers vaak erg religieus getint.
Nu blijkt dat de schepen van Sociale Actie, Sport en Groene Ruimten in 2020 ook zijn steun uitte voor Hachd al-Chaabi, een door Iran gesteunde Iraakse militie die professor Abied Alsulaiman (KU Leuven) de “sjiitische tegenhanger van de Islamitische Staat” noemt.
“Studies hebben aangetoond dat Hachd al-Chaabi qua handelswijze, misdrijven en ook gebruik van media sterk lijkt op IS,” zegt Alsulaiman tegen BRUZZ. Nadat de soennitische IS was ontstaan in Syrië en Irak, verenigden 67 verschillende milities zich in Irak als Hachd al-Chaabi. “Het is een soort volksleger, volledig door Iran bewapend, dat als hoofddoel de bevrijding had van Iraakse steden die door IS werden bezet en wordt ingezet om de Iraanse agenda te dienen,” legt Alsulaiman uit.
De organisatie zag het levenslicht na een fatwa, een theologisch advies van het hoofd van de sjiieten in Irak. “De paramilitaire groep volgt het erediensthoofd, niet het Iraakse staatshoofd.”
Assad
Hachd al-Chaabi – letterlijk vertaald als ‘volksmobilisatie’ – wist IS uit Irak te verdrijven, maar bleef er wel actief. Volgens Amnesty International pleegden bepaalde milities binnen de groepering etnische zuivering en ontvoerde, martelde en vermoordde Hachd al-Chaabi soennitische burgers.
“Enkele landen, zoals de VS en Japan, beschouwen verschillende milities binnen Hachd al-Chaabi als terroristisch. Bovendien was de organisatie tot vorige maand ook betrokken in Syrië, waar het samen met het regime van voormalig president Bashar al-Assad tegen de Syrische bevolking vocht. Het regime van Assad had immers nauwe banden met het sjiisme.”
De Verenigde Staten hebben het de voorbije jaren meer en meer gemunt op Hachd al-Chaabi. Zo werd een jaar geleden een logistieke basis in de Iraakse hoofdstad Bagdad nog onder vuur genomen en schakelden de VS begin 2020 een Abu Mahdi al-Muhandis uit, destijds het nummer twee van Hachd al-Chaabi.
‘Bevrijding Mosul’
Enkele maanden later publiceerde PS-schepen Mohammed Kalandar het embleem van de paramilitaire groep op zijn sociale media. In een schriftelijke reactie verklaart Kalandar dat hij het logo deelde in de context van "de bevrijding van mijn geboorteplaats Mosul in Irak”. "Daar was Hachd al-Chaabi verantwoordelijk voor. Een groot deel van mijn familie woont vandaag nog in Mosul. Zelf ben ik tegen alle vormen van geweld en hecht ik veel waarde aan respect en samenlevingswaarden." Volgens Kalandar wordt de groepering ondertussen door de Iraakse eerste minister beheerd.
Voor MR-fractieleider Gloria Garcia Fernandez kan die reactie niet door de beugel. "Als verkozene en nu lid van het schepencollege draagt hij een politieke en morele verantwoordelijkheid die nauwkeurigheid, onderscheidingsvermogen en voorzichtigheid vereist in zijn publieke uitspraken."
Ook burgemeester Moureaux was niet bereikbaar voor een reactie. Gevraagd naar een reactie, geeft ook de PS-partijtop aan niet in te gaan op de post van Kalandar.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek kiest , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.