De partij MR zal tijdens de eerstvolgende vergadering van de commissie Sociale Zaken in de Kamer vragen om een bijzondere parlementaire commissie of onderzoekscommissie op te richten. Die moet de vermeende fraude en wantoestanden binnen het OCMW van Anderlecht onderzoeken.

©
Photonews
| Het OCMW in Anderlecht (archief).
MR eist speciale commissie om wantoestanden te onderzoeken bij OCMW Anderlecht
De vraag van de MR-fractie in de Kamer vloeit voort uit de besloten hoorzittingen van vijf (oud-)maatschappelijk werkers van het OCMW van Anderlecht, zo zegt MR-parlementslid Denis Ducarme, die ook voorzitter is van de commissie Sociale Zaken.
Volgens hem "laat de verzamelde informatie ons niet toe om hier te stoppen. Het is in het algemeen belang om dit werk voort te zetten", zo verklaarde hij. Het verzoek zal worden ingediend door zijn partijgenote Florence Reuter en zal als agendapunt worden opgenomen op de agenda van de volgende commissie Sociale Zaken. Die komt volgende week of de week daarop samen, dat hangt nog af van de timing van de eventuele beleidsverklaring van de nieuwe premier.
Gevoelige zaken
Commissievoorzitter Ducarme heeft ook een nota opgevraagd bij de juridische dienst van de Kamer. Die moet gevoelige zaken aanduiden die geheim moeten worden gehouden om de veiligheid van getuigen die achter gesloten deuren werden gehoord te waarborgen. Dat is niet voorbarig, een geheime hoorzitting met getuigen moest vorige week nog worden uitgesteld omdat een Kamerlid zijn mond had voorbijgepraat en het tijdstip had verklapt.
De problemen bij het OCMW van Anderlecht kwamen aan het licht door een reportage van het VRT-programma Pano. Twee undercoverjournalisten waren erin geslaagd een leefloon van het OCMW te krijgen, zonder aan de voorwaarden om er recht op te hebben te voldoen en zonder in Anderlecht te wonen. Uit het rapport bleek ook dat maatschappelijk werkers te kampen hebben met een te hoge werkdruk.
De Brusselse arbeidsinspectie is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude bij de toekenning van uitkeringen.
Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Politiek , Samenleving , fraude OCMW Anderlecht , OCMW Anderecht , Denis Ducarme , parlementaire onderzoekscommissie , Pano-reportage