Op minder dan drie maanden voor de verkiezingen duikt bijna uit het niets een dossier op dat de onschendbaarheid van Brussels parlementslid Bertin Mampaka (MR) in het gedrang brengt. Hoofdrolspeelster in de zaak is Joëlle Milquet, gewezen minister voor het toenmalige cdH. Of zij Mampaka straks mee in het bad trekt, weten we aan het einde van de drie sessies van de commissie Vervolgingen in het Brussels parlement.
Plots komt onschendbaarheid van de veelbesproken Bertin Mampaka (MR) in gevaar
Belangenneming en manipulatie van getuigen. Daarvan beticht het Openbaar Ministerie oud-minister Milquet. Nochtans zouden de feiten al dateren van 2014 en verjaren ze dit jaar, maar nu pas vormen ze het onderwerp van een reeks parlementaire commissies in de Kamer waarin de onschendbaarheid van de vroegere cdH-kopvrouw op het spel staat.
Over die trage gang van zaken is in de Franstalige media al heel wat inkt gevloeid. Onder andere personeelsproblemen bij de betrokken diensten en chaos bij het Hof van Beroep zouden aan de oorsprong liggen van de juridische slakkengang. Tegelijkertijd heeft de advocaat van Milquet het in La Libre Belgique ook over een doorgedreven drang naar details bij de aanklager, ofwel “een meedogenloosheid die ons erg hardhandig lijkt”.
Milquet geholpen
Concreet draait de zaak enerzijds om de inzet van medewerkers in de kiescampagne. Anderzijds gaat het over de illegale opdracht die Milquet vervolgens aan haar IT-diensten zou hebben gegeven om de computers van haar medewerkers te controleren, in de hoop te achterhalen wie dat mogelijke misbruik van overheidsmiddelen aan de pers had gelekt.
De procureur des Konings viseert voor het eerste feit ook Brussels MR-parlementslid Bertin Mampaka, die destijds zowel in het Brusselse halfrond als in de Senaat zitting had. “Hij zou Milquet geholpen hebben bij de zoektocht naar die nieuwe personeelskrachten die de gewezen minister wou aanwerven met het oog op de campagne”, legt politicoloog Pascal Delwit uit aan BRUZZ.
“Zijn naam werd destijds al snel genoemd in de hele zaak. Maar het is vrij onduidelijk op basis waarvan het parket nu exact een onderzoek naar zijn parlementaire onschendbaarheid vraagt.”
“Het is opvallend dat het dossier nu weer opduikt, net zoals in de campagne in 2019”
Politicoloog (ULB)
‘Nieuwe vijanden’
Opvallend is dat Mampaka vandaag niet zetelt voor Les Engagés - het nieuwe cdH - maar een MR-lidkaart op zak heeft. In 2020 ruilde hij de partij van Maxime Prévot na vijfentwintig jaar in voor de Franstalige liberalen, midden in een moeilijke periode voor het toenmalige cdH – de partijtop kon de move van Mampaka allerminst smaken, ook omdat hij niet de laatste MR-aanwinst met een cdH-verleden zou zijn.
Vandaag heeft Les Engagés echter de wind in de zeilen en gaan er zelfs al stemmen op dat de centrumpartij in Wallonië een voorakkoord heeft met PS en Ecolo om MR buitenspel te zetten.
Hoe dan ook: het is markant dat de parlementaire onschendbaarheid van Mampaka uitgerekend nu de kiescampagne losbarst op tafel ligt.
“Wat natuurlijk niet wil zeggen dat Les Engagés achter de schermen op een of andere manier de gang van zaken bij het parket heeft beïnvloed”, onderstreept Delwit. “Daar bestaat geen bewijs van. Wel is het opvallend dat het dossier nu weer opduikt, net zoals in de campagne in 2019.”
Maar: Mampaka is van partij veranderd en dus het staat vast dat hij nieuwe vijanden heeft gecreëerd, zegt Delwit. “In een campagne worden geen cadeaus gegeven. Daarbij mag je niet vergeten dat de komst van Mampaka en zijn prominente positie op de lijst ook niet door iedereen bij MR geapprecieerd wordt.”
Evangelische, Sub-Saharaanse gemeenschap
Mampaka is bovendien een bijzondere figuur in de Brusselse politiek. “Hij is geen onbeschreven blad en weet een specifiek publiek te bereiken dankzij zijn Afrikaanse achtergrond en banden met de evangelische, Sub-Saharaanse gemeenschap in Brussel”, duidt Delwit. “Maar: als er sprake zou zijn van bewuste beschadiging, is niet zozeer Mampaka het target, maar de hele MR-kieslijst.”
Van de MR kreeg Mampaka de vierde plek op de regionale Brusselse lijst, onderneemster Loubna Azghoud volgt op nummer vijf. En jawel: ook haar naam wordt genoemd in de affaire. Azghoud was een van de zes medewerkers die Milquet zou hebben aangeworven met het oog op de kiesstrijd.
Dat met Vincent De Wolf uitgerekend een MR-politicus de commissie in goede banen moet leiden, speelt volgens Delwit geen rol in het verhaal. “De Wolf staat bekend om zijn integriteit én rechtskennis. Hij is dus de geknipte persoon om de commissie voor te zitten.”
Niet geslachtofferd
Als Mampaka zijn parlementaire onschendbaarheid verliest, zal het parket hem kunnen ondervragen en zelfs vervolgen. Maar de vraag die tegelijkertijd luidt is of de populariteit van politieke veteraan Mampaka daaronder zou lijden.
De MR gaat zijn nieuwbakken stemmenkanon alvast niet slachtofferen. “Dit verhaal verandert niets aan onze lijsten”, zegt lijsttrekker David Leisterh aan BRUZZ.
“We vragen ons vooral af wat er achter de timing schuilt van dit verzoek naar de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid”, aldus de Brusselse MR-kopman. “De hele zaak dateert van 2014, en komt net wanneer we onze lijsten aankondigen weer bovendrijven. Maar ondanks de timing heb ik het volste vertrouwen in justitie en meneer Mampaka.”
Lees meer over: Politiek , Bertin Mampaka , Joëlle Milquet , parlementaire onschendbaarheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.