Protest gaat na 1 jaar oorlog Hamas-Israël niet liggen: 'Vredesgesprekken nu aan de orde'

Kevin Van den Panhuyzen
07/10/2024
Updated: 07/10/2024 19.00u

De gevolgen van de oorlog die Israël voert, een jaar na de dodelijke aanval van Hamasstrijders in het zuiden van het land, zijn onmiskenbaar. We spraken met Palestijnen, Libanezen en Israëlische vredesactivisten in Brussel die zich tegen de oorlog verzetten. Ondanks hun wanhoop blijven ze onverzettelijk hopen op een einde aan het conflict.

Aan de ULB kwamen heel wat studenten en vredesactivisten samen om een staakt-het-vuren te eisen. Niet alleen in Gaza, maar nu ook in Libanon. “Het begint een tweede Gaza te worden”, vertelt Siham. Zij komt uit het zuiden van Libanon, waar haar familie nog steeds woont.

Burgers

“Israël zegt zich te richten op Hezbollah, maar ze raken vooral burgers. Volledige gebouwen en steden worden vernield. Dichtbij mijn huis is een raket neergekomen. Mijn buren en een goede vriend zijn er samen met hun familie omgekomen. Echt vreselijk.”

Sinds de escalatie van de oorlog een jaar geleden lieten al meer dan 40.000 mensen het leven. “Er zijn geen vredesonderhandelingen meer tussen Israël en Palestina”, zegt Itamar, oprichter van Een Andere Joodse Stem. “Dat is onaanvaardbaar.” Hij hoopt nog steeds dat de wapens op een dag zullen zwijgen, al lijkt een duurzame oplossing met de dag moeilijker te worden.

Geweldloos verzet

Ook het collectief ‘Naar Apartheid Vrije Zone’ hield een herdenkingsmoment aan de KVS. In aanwezigheid van verschillende culturele partners trok een rouwstoet richting de binnenkoer van de Markten. Daar werd een berg van stenen gebouwd, een symbool voor geweldloos verzet. Een deel van het puin was afkomstig uit Palestina.

“Oorlog is destructie”, klonk het bij deelnemer Emre. “Van gebouwen, van mensenlevens, maar ook van hoop. De stenen geven dat heel goed weer. Hopelijk kunnen we het geweld stoppen, voor het nog erger wordt.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni