Bij rituele slachting moet de kop van het rund naar Mekka gericht zijn

| Bij rituele slachting moet de kop van het rund naar Mekka gericht zijn.

PS stelt stemming codex Dierenwelzijn uit wegens mogelijk amendement onverdoofd slachten

Bram Van Renterghem
© Belga - BRUZZ
21/03/2024
Updated: 21/03/2024 18.30u

De Brusselse regering heeft donderdag de goedkeuring van het ontwerp van de codex Dierenwelzijn opnieuw uitgesteld. Als die in het parlement gestemd wordt, kan er een amendement aan toegevoegd worden dat het onverdoofd slachten verbiedt, en dat wou de PS vermijden. "Ik wil niet dat de meerderheid enkele weken voor de verkiezingen over deze kwestie uiteenscheurt", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Indiener van het ontwerp, Bernard Clerfayt (Défi), is razend.

De derde en definitieve lezing stond vorige week al op de agenda, was toen doorgeschoven naar deze week, maar wordt nu opnieuw uitgesteld naar volgende week.

Na een goedkeuring moet de tekst immers naar het Brussels Parlement. Net daar is de PS beducht voor. Als het ontwerp in de plenaire ter stemming komt, kan gelijk welk parlementslid een amendement over een verbod op onverdoofd slachten indienen, dat dan gestemd moet worden. Nu blijft onverdoofd toegelaten in Brussel, na een nipte stemming in het parlement in 2022.

Een verbod maakt nu meer kans om goedgekeurd te geraken, omdat het onverdoofd slachten deel uitmaakt van een totaalpakket rond dierenwelzijn: een eis die redelijk wat parlementsleden van Ecolo en Les Engagés gesteld hadden. Daarnaast zijn er ook wissels gebeurd: Pascal Smet kwam in de plaats van Hilde Sabbe (beide vooruit.brussels), die toen tegen stemde. Sadik Köksal stapte over van Défi naar MR, waar de vorige keer niemand mocht tegenstemmen.

Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn

| Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, onder andere belast met Dierenwelzijn. "Ik wil niet dat de tekst de gijzelaar zou worden van communautaire stellingnames door bepaalde partijen."

Orders

Volgens verschillende regeringsbronnen heeft Vervoort orders gekregen van de PS, om het ontwerp nu niet goed te keuren. Zo kort voor de verkiezingen zou zo'n verbod stemmen kunnen kosten bij moslimkiezers.

Dat Vervoort beducht is voor eventuele amendementen, geeft hij ook toe. In een reactie aan BRUZZ laat Vervoort weten "dat ik geen problemen heb om dit ontwerp als zodanig in het parlement te laten stemmen. Maar de meerderheidspartijen geven geen garanties over hun houding bij een stemming over amendementen over onverdoofd slachten."

"Ik wil niet dat de meerderheid enkele weken voor de verkiezingen over deze kwestie uiteenscheurt', gaat hij verder. "Ook wil ik niet dat verdeeldheid zaaiende gemeenschapskwesties tijdens de komende verkiezingen weer centraal komen te staan, zoals tijdens de campagne van 2019."

Crisette

Naar verluidt reageerde Clerfayt woedend. "Ik wil niet dat de tekst de gijzelaar zou worden van communautaire stellingnames door bepaalde partijen", verklaarde hij desgevraagd na afloop van de Brusselse ministerraad. "Over de inhoud van de tekst is er consensus."

Clerfayt zou zijn opgestapt, maar dan ongeveer tegelijk met Vervoort, die ook vervroegd de ministerraad moest verlaten om de minuut stilte bij te wonen ter ere van de overleden special forces-agent. De resterende punten op de agenda werden niet meer behandeld.

Regeringsbronnen spreken van een kleine crisis. "Wees maar zeker dat dit gevolgen zal hebben voor de rest van de legislatuur", aldus een bron. Doorgaans moet er op het einde nog heel wat beslist worden, wat nu dus bemoeilijkt wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Bernard Clerfayt , Défi , verbod onverdoofd slachten , dierenwelzijnscode , PS , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni