In de race om het partijvoorzitterschap krijgt Bart Dhondt opvallende steunbetuigingen van kopstukken als Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten. Volgens sommigen doen ze dat uit vrees dat tegenkandidaat Celia Groothedde het haalt. Zij hoopt dat het debat nu over de inhoud kan gaan. "Anoniem getuigen is laf," zegt ze.
Celia Groothedde: 'Ik heb altijd principieel gehandeld'
Groen-kopstuk Petra De Sutter, die tot enkele weken geleden gezien werd als de gedoodverfde opvolger van het huidige voorzittersduo Naji-Vaneeckhout, sprak zich donderdag uit voor de kandidatuur van Bart Dhondt. Ook haar collega Tinne Van der Straeten steunt de oud-schepen uit Brussel-Stad vanwege zijn bestuurservaring.
Maar het manoeuvre van De Sutter heeft intussen kwaad bloed gezet bij enkele anciens van Groen. Zij hekelen wat zij aanvoelen als misprijzen voor de ‘basisdemocratie’ in de partij. Zo keert Dany Neudt, oud-ondervoorzitter van de partij onder Meyrem Almaci, Groen de rug toe. “De stem en de betrokkenheid van de leden en de burgers telt amper. De partijpolitiek is vooral met zichzelf bezig”, klinkt het scherp in een afscheidsstatement.
Ook Bright Adiyia, ooit kabinetsmedewerker voor Petra De Sutter en zelf kandidaat-voorzitter, is niet te spreken over het interview. “Mijn Groen = basisdemocratie. De poging van oude partijtop om de verkiezing van een nieuwe voorzitter te sturen is ongepast. De leden mogen nu kiezen: meer van hetzelfde of een nieuwe wind die drijft op basisdemocratie”, schrijft hij op X, het voormalige Twitter.
'Leden verdienen beter'
En oudgediende Mieke Vogels laat van zich horen in De Standaard. “Eigenlijk zeggen ze: je moet op die persoon stemmen, anders is de partij om zeep. Dat is wel héél weinig vertrouwen hebben in de basis. De leden, die zo hard hebben gewerkt in de voorbije twee campagnes, verdienen beter.”
Groen is een partij waar stevig wordt vastgehouden aan de principes van basisdemocratie en ledenparticipatie, zo klinkt het vaak. Daardoor kan stemadvies vanuit de partijtop net averechts uitdraaien. “Ik weet niet of het verstandig was om dat zo te communiceren”, geeft een voormalig partijkopstuk toe aan BRUZZ.
Zelfs De Sutter vermoedde al een tegenreactie in haar interview met De Standaard. “Het kan net zo goed zijn dat de Groen-leden zeggen: ‘Wat denkt ze wel, ik doe net het omgekeerde’. De basisdemocratie is het belangrijkste in onze partij”, zegt ze daar.
Uitdager
Waarom sprak ze dan openlijk haar steun uit? Binnen Groen klinkt het dat er toch gevreesd wordt dat uitdager Celia Groothedde het van Dhondt zou kunnen halen. Maar de partijtop zou dat liever niet zien gebeuren. Ingewijden bij Groen getuigen in De Standaard dat het ‘moeilijk samenwerken is' met Groothedde. Ook BRUZZ verneemt bij een partijkopstuk dat ze ‘geen teamspeler’ is. “Het botst op vlak van stijl.”
Groothedde was ook de eerste die de campagne en koers van haar partij na de verkiezingen in juni bekritiseerde. Ook dat zou haar niet in dank zijn afgenomen.
“Het is hun volste recht om dat te doen”, reageert Groothedde aan BRUZZ op de steunbetuigingen van kopstukken van haar partij voor Dhondt. “Het is wat ongewoon, maar ik ben voor een open discussie. Het heeft ook op bepaalde vlakken het debat inhoudelijk scherp gesteld, dat is niet slecht.”
'Laf geroddel'
Minder te spreken is Groothedde over de naamloze kritiek die ze krijgt. “Anoniem geroddel vind ik laf. Ik ben jammer genoeg niet de eerste bij Groen die dit overkomt, maar ik hoop absoluut de laatste te zijn.”
Het Brussels parlementslid vermoedt dat twee kwesties uit de vorige legislatuur de relaties met het huidige partijbestuur op de proef hebben gesteld. “Ik heb altijd principieel gehandeld. En dan botst het, bijvoorbeeld toen ik mijn mond opendeed tegen het beleid van Nicole de Moor (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, red.). En nog eens toen ik tegen de grondwetswijziging heb gestemd in de Senaat.”
“Maar dat was een heel belangrijke kwestie. Partijen probeerden met die ingreep de grondwet te omzeilen, zo zou om het even welk grondrecht geschrapt kunnen worden. Bovendien ben ik voor mijn standpunten steeds teruggegaan naar het partijprogramma en de statuten van Groen”, zo verdedigt de kandidaat-voorzitter haar stem.
Zwaartepunt
Volgens Groothedde moet het debat zich nu vooral op de inhoud concentreren. “Iedereen bij Groen is ook voor sociale rechten en mensenrechten, maar het gaat nu over hoe het zwaartepunt komt te liggen. Of ik nu voorzitter word of niet, ik hoop dat de partij zich meerstemmig maar eensgezind, achter die idealen voor een rechtvaardige klimaattransitie schaart.”
Volgens Stijn Bex, Brussels parlementslid en voordien ook vijf jaar collega van Celia Groothedde in het Vlaams Parlement, zijn de steunbetuigingen voor Dhondt geen manouevre tegen een bepaalde kandidaat. “Onze leden zijn intelligent genoeg om zelf hun keuze te maken. Maar er is niets mis mee dat Petra en Tinne hun mening geven.”
Leiderschapscapaciteiten
Zelf deelt Bex de mening van De Sutter. “Ik ga op Bart Dhondt en Natacha Waldmann stemmen. Omdat ik hen het sterkste duo vind. Voor mij gaan deze verkiezingen niet over grote inhoudelijke verschillen, maar over wie over de beste leiderschapscapaciteiten beschikt.”
Bex kan zich ook niet vinden in de kritiek op de organisatie van de verkiezing. "Door te werken met een digitale stemming zorgen we dat er meer leden hun stem kunnen uitbrengen. Dat is toch goed voor de basisdemocratie? Als alle leden naar één locatie voor heel Vlaanderen en Brussel moeten komen, is slechts een duizendtal onder hen aanwezig. Bij de vorige digitale stemming hebben bijna 3.000 leden hun stem uitgebracht, we hopen dat dat aantal nu nog overtroffen wordt.”
Tot nu toe kreeg alleen Bart Dhondt steun van andere kopstukken van Groen. Maar Groothedde, die voor de politiek werkte als schrijver, kan alvast rekenen op de steun van een mede-columnist, Joël De Ceulaer: “Moge Celia Groothedde zegevieren. Wát een partij”, laat hij weten op sociale media.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Celia Groothedde , Bart Dhondt , Bright Adiyia , Petra De Sutter , tinne van der straeten , Mieke Vogels , Stijn Bex , Voorzittersverkiezing Groen