De 43-jarige Elisabeth Degryse (Les Engagés) is een van de verrassende namen in de casting van de nieuwe Franstalige regeringen. De Ukkelse zit nog maar een jaar in de actieve politiek, maar ooit leerde ze het klappen van de zweep als medewerkster van Joëlle Milquet.
Belga
| Elisabeth Degryse wordt de nieuwe minister-president van de Franse gemeenschap.
De benoeming van Degryse zondagmiddag tot minister-president van de Franse Gemeenschap - of federatie Wallonië-Brussel zoals de Franstalige partijen liever zeggen - is het zoveelste bewijs dat politici bij regeringsvormingen wel erg vlotjes van beleidsniveau wisselen.
Degryse legde vorige woensdag nog de eed af als volksvertegenwoordiger in de federale Kamer van de kieskring Brussel-Hoofdstad. Maar kijk: enkele dagen later katapulteert voorzitter Maxime Prévot haar tot nieuwe minister-president van de Franse Gemeenschap, als opvolger van Pierre-Yves Jeholet (MR).
Ze krijgt er een uiteenlopende waaier aan bevoegdheden bij: Begroting, Hoger Onderwijs, Schoolgebouwen, Cultuur, Permanente Educatie, Internationale Betrekkingen en Francofonie.
Middenveld
Tot een klein jaar geleden zat de Ukkelse, die geboren is in Elsene, nog niet in de actieve politiek. Degryse was van 2011 tot oktober vorig jaar werkzaam in de wereld van de mutualiteiten. waar ze het tot ondervoorzitter van de Mutualité chrétienne (MC) schopte. Dat is de Franstalige tegenhanger van de CM.
Prévot overtuigde de moeder van vier in september vorig jaar om voluit voor een politieke carrière te gaan en bood haar daartoe het Brusselse lijsttrekkerschap voor de Kamer aan. Haar komst moest de hechte band tussen Les Engagés en het sociale middenveld illustreren.
Ze werd op 9 juni vlot verkozen met 11.483 voorkeursstemmen. Maar andere lijsttrekkers als Valérie Glatigny (MR, 25.021 stemmen) Caroline Désir (PS, 20.924 stemmen) haalden er wel beduidend meer.
Lees verder onder de foto.
In het oorspronkelijke scenario moest Degryse in de Kamer de vervanger worden van Georges Dallemagne, die uit de politiek stapte. Maar nu mag ze meteen als een van de regeringsleiders aan de bak.
Achteraf bekeken was er een aanwijzing dat Prévot aan haar dacht voor de post van minister-president van de Franse Gemeenschap. Ze behoorde de voorbije weken immers tot het selecte kransje dat hem bij de diverse regeringsonderhandelingen begeleidde. Degryse, die door haar partijgenoten als een dossiervreter omschreven wordt, verkreeg zo de helikoptervisie die nodig is voor een minister-president.
Milquet
Degryse, die geschiedenis en politieke wetenschappen studeerde, komt wel niet onbeslagen op het politieke veld. De voorbije zeven jaar moest ze de belangen van haar mutualiteit verdedigen op het federale niveau. Daar komen onderhandelingstechnieken bij kijken die vergelijkbaar zijn met de politiek.
Ze is ook al bijna twintig jaar – weliswaar op de achtergrond – verbonden met Les Engagés en diens voorlopers CdH en PSC. "Mijn eerste jobs, in de coulissen van de politiek, hebben me veel bijgeleerd", zegt ze daar zelf over. Haar vader Olivier Degryse was overigens jarenlang schepen voor diezelfde partij in Elsene.
Ze begon haar professionele carrière bij de Stad Brussel op de dienst Openbare Netheid onder toenmalig schepen Bertin Mampaka (nu MR, toen PSC). Na een passage als medewerkster in het Brussels parlement werd ze adjunct-kabinetschef van toenmalig minister van Werk Joëlle Milquet (regering-Leterme). Die functie voerde ze van december 2008 tot juni 2011 uit.
Degryse zit nu in een ideale uitgangspositie om de komende jaren uit te groeien tot een Brussels zwaargewicht bij Les Engagés, net zoals Milquet dat was.
"Ik ben heel gelukkig met de casting van Les Engagés en de komst van Elisabeth!", zo reageert Milquet vandaag op X op de topfunctie van haar ex-medewerkster.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Élisabeth Degryse