Op zaterdag 28 september 2024 bezoekt de paus de Basiliek van Koekelberg

PhotoNews/Montage: BRUZZ

| Op zaterdag 28 september 2024 draagt paus Franciscus een mis op in de Basiliek van Koekelberg.

12.000 tickets voor pausbezoek aan Basiliek van Koekelberg: vanaf deze week te reserveren

© BRUZZ
11/09/2024

Op zaterdag 28 september bezoekt de paus de Basiliek van Koekelberg. Daarbij worden 3.000 plaatsen voorzien voor kerkelijk benoemden die de kerk binnen mogen. Buiten – waar de paus ook zal passeren – zijn nog 12.000 plekjes te verdelen.

Bij zijn bezoek aan de basiliek zal paus Franciscus in gesprek gaan met de kerkelijk benoemden van België. Concreet gaat het om zo’n 3.000 bisschoppen, priesters, diakens, seminaristen en pastorale actoren. Zes mensen zullen hem daarbij vragen mogen stellen, maar wie dat zullen zijn, is nog niet geweten.

Ook niet-kerkelijk benoemden zullen evenwel de kans krijgen om het bezoek van de paus mee te maken. “Er zullen vier percelen worden vrijgemaakt rond de basiliek waar 12.000 mensen terechtkunnen”, vertelt directrice Martine Motteux-Abeloos van de Koekelbergse basiliek.

1858 Relikwie Heilige Theresia Basiliek Koekelberg bewerkt 6

| De Basiliek van Koekelberg.

Buiten zullen zij de aankomst van de paus kunnen aanschouwen, wanneer hij kortstondig halt houdt aan de trappen van de kerk alvorens binnen te gaan. “Of hij ook van dichtbij de mensen gaat begroeten, zal van de paus zelf afhangen”, aldus Motteux-Abeloos. “De timing is strak, maar ik heb het hem wel al eerder zien doen.”

Veiligheidsmaatregelen

Toch waarschuwt Motteux-Abeloos wel voor de strikte veiligheidsmaatregelen die zullen gelden, zowel voor wie de kerk binnen kan als wie buiten staat. “Toegangsticketten zullen streng gecontroleerd worden door de politie en een securitybedrijf. Rugzakken of drankjes zijn verboden en er zullen metaaldetectoren aanwezig zijn.”

Er wordt aangeraden om met het openbaar vervoer te komen naar de basiliek, want heel wat omliggende straten zullen worden afgezet. Binnen in de kerk zullen 100 vrijwilligers de bezoekers begeleiden, ook zij worden grondig gescreend en krijgen allemaal een persoonlijke badge.

Volgens Motteux-Abeloos zijn die draconische veiligheidsmaatregelen hét grote verschil met het laatste pauselijke bezoek van 30 jaar geleden. “Toen kon je bijna gewoon binnenwandelen.”

Drones

Dat is geen optie meer. Na zijn landing op de luchtmachtbasis van Melsbroek zal hij ook onder meer een bezoek brengen aan de koning in het kasteel van Laken en op zondag 29 september halt houden in het Koning Boudewijnstadion. De paus zal zich daarbij per wagen verplaatsen waarbij een escorte van de politie hem zal begeleiden.

“Wij zijn daar al maanden voor aan het voorbereiden”, stelt Laura Demullier, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum. “Het gaat om een operatie waar wordt samengewerkt met verschillende politiediensten, het OCAD, de inlichtingendiensten en het leger.”

Om veiligheidsredenen kunnen daar niet veel details over worden vrijgegeven. Zeker is alvast wel dat er onder meer drones betrokken zullen zijn voor een constante monitoring alsook honden die op voorhand zullen speuren naar explosieven.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni