Donderdagochtend is een groep van 63 sans-papiers op straat gezet door de politie in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het gaat ook om een tiental kinderen. Dat meldt het collectief Roza Nera – Zone Neutre aan BRUZZ en wordt bevestigd door de politie. Donderdagavond liet het collectief aan BRUZZ weten dat de vrouwen met kinderen op twee verschillende kraaklocaties in Brussel tijdelijk onderdak hebben gevonden. Het jongste kind is drie maanden oud, het oudste vijftien.
Politie zet 63 sans-papiers, onder wie kinderen, uit kraakpand in Sint-Lambrechts-Woluwe
De uitzetting ging van start omstreeks 06.00 uur 's ochtends donderdagochtend. "Om zes uur 's ochtends viel de federale politie ons huis binnen. Bewoners van de bovenste verdiepingen mochten hun kamers niet verlaten, terwijl de straat werd afgezet", klinkt het bij het collectief.
Omstreeks 11.30 uur was de uitzetting voorbij en was het gebouw volledig leeg. "Er werd geen enkele oplossing voor herhuisvesting aangeboden", duidt Said, woordvoerder van het collectief. Onder de zestig sans-papiers waren negen kinderen. Zij mochten na enkel uren onderhandelen met de federale politie alsnog naar school vertrekken.
'Sereen'
Volgens het collectief, dat steun verleent aan mensen zonder papieren, is er geen alternatieve opvanglocatie voor handen voor de groep. Het gaat om groep afkomstig uit verschillende landen. "Ze komen uit de Maghreb of Sub-Sahara-Afrika", vertelt Alexia, die het collectief ondersteunt en niet bij familienaam genoemd wil worden.
“De sfeer was sereen, maar we hebben tegenstrijdige berichten gekregen", zo zegt Alexia. "Volgens burgemeester Olivier Maingain (van Sint-Lambrechts-Woluwe, red.) zou er een alternatieve oplossing zijn gevonden bij een evenementenzaal in Etterbeek, maar nu zegt de politie dat er geen nieuwe opvanglocatie voorhanden is.”
Burgemeester Maingain maakt zich sterk dat de uitzetting volledig conform de wet is gebeurd. "De vrederechter gelastte de beëindiging van de bezetting van het gebouw aan de Georges Henrilaan 451, dat eigendom is van de internationale organisatie ACP. Het gebouw geniet ook diplomatieke bescherming", zo verdedigt hij de actie.
De gerechtsdeurwaarder zou de hulp van de federale politie hebben ingeroepen. De interventie verliep volgens Maingain "zonder incidenten". "De gemeentelijke diensten verleenden assistentie bij het vervoer van de persoonlijke bezittingen van de bewoners naar een door hen aangewezen locatie."
Zeven dagen
Het collectief Roza Nera - Zone Neutre is ook ontevreden over de communicatie door de eigenaar van het gebouw. “Normaal gezien moet de eigenaar zeven dagen op voorhand aan de bewoners laten weten dat ze van plan zijn om een gedwongen uithuiszetting uit te voeren, maar dat is niet gebeurd. De bewoners zijn deze ochtend volledig verrast.”
De groep had het leegstaand kantoorgebouw op 5 augustus vorig jaar gekraakt. Het gaat om een complex dat eigendom is van de internationale Organisatie van Afrikaanse, Caribische en Stille Oceaan-staten (OCAPS). Die organisatie heeft al meerdere keren geprobeerd om de krakers uit het gebouw te verwijderen. Een poging daartoe in oktober mislukte, waarna er samen met de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe gezocht werd naar een compromis.
De bewoners van het pand hebben in oktober wel reeds een uitzettingsbevel gekregen, al zou dat naar eigen zeggen tijdelijk opgeschort zijn geweest om onderhandelingen voor een oplossing en herhuisvesting op te starten. "Helaas draaiden die op niets uit, waarna een tweede vonnis tot uitzetting werd uitgesproken. De bewoners gingen op zoek naar alternatieven en wachtten op de officiële kennisgeving waarin de uiterste vertrekdatum zou worden vermeld."
Volgens de bewoners is die kennisgeving nooit ontvangen, "ondanks de beweringen van de gerechtsdeurwaarder. De bewoners werden dus onverwacht in het holst van de nacht overvallen", klinkt het bij het collectief. Volgens het collectief is de uitzetting dan ook illegaal.
Le Chauffoir
Volgens Alexia heeft een deel van de krakers dinsdag vergeefs geprobeerd een ander gebouw te kraken in Etterbeek. "Mogelijk zijn de gesprekken voor een alternatieve opvanglocatie in Etterbeek daardoor geannuleerd", zo vermoedt de activiste. "Wij hadden nochtans van Maingain gehoord dat deze mensen terecht zouden kunnen in 'Le Chauffoir' in Etterbeek."
BRUZZ-reporter Kevin Van den Panhuyzen stelde donderdagochtend vast dat de sfeer aan het gebouw rustig is. "Volgens de krakers is er geen geweld gebruikt bij de gedwongen uitzetting. Maar de sans-papiers zijn wel bruut gewekt tussen half zes en zes uur 's ochtends, ze werden compleet verrast door de politie."
Een deel van de uitgezette sans-papiers is kort daarna vertrokken. Volgens de reporter zijn alle spullen van de krakers op straat gezet. Een vrachtwagen, geregeld door een lokaal gemeenteraadslid, heeft ze opgehaald om ze te bewaren in een opslagplaats in Vorst.
(Lees verder onder de afbeelding)

©
KVDP / BRUZZ
| De uitgezette krakers zijn in de loop van donderdagochtend allemaal vertrokken, voor hen was geen oplossing voorhanden.
Dinsdagavond probeerde een deel van de krakers een nieuw onderkomen te vinden. Ze drongen daarvoor een gebouw met leegstaande sociale woningen binnen in de Jean Massartstraat in Etterbeek. Maar de politie kwam die nacht snel ter plaatse om de nieuwe kraakpoging tegen te houden.
Volgens burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek is daarop alles in het werk gezet om een noodoplossing te vinden voor de groep. “Die mensen konden daar niet blijven. Als burgemeester moet ik erop toezien dat de wet wordt nageleefd. Bovendien staan die sociale appartementen leeg omdat ze zich niet in een goede staat bevinden. Er is geen verwarming, stroom of water. Ze moeten nog gerenoveerd worden, daar loopt een aanbesteding voor.”
Op straat
“Maar wijn hebben toen alles in het werk gezet om ervoor te zorgen die mensen niet opnieuw zomaar op straat zouden worden gezet. En er werd daarvoor een oplossing gevonden in de winteropvang Le Chauffoir, daarvoor werd alles nog in gereedheid gebracht" zo legt de Etterbeekse burgemeester uit.
"Maar rond 3.00 uur ‘s nachts weigerden de betrokkenen opeens om te gaan. De activisten hadden hen gezegd dat ze niet moesten gaan, omdat ze dan riskeren om opgepakt te worden en te worden overgebracht naar een gesloten opvangcentrum." "Maar dat is absoluut niet waar. Ik ken niet eens die status van die personen. Hun weigering was een compleet foute beslissing geweest, en toonde een totaal gebrek aan respect voor het werk van de gemeentediensten.”
Alexia van het collectief Zone Neutre spreekt die versie van de feiten tegen. "Wij bemoeien ons nooit met de beslissingen van de groep krakers, wij zijn er alleen om hen te helpen. Maar de onderhandelingen verliepen toen in een gespannen sfeer. Het is normaal dat die mensen, die zich in een kwetsbare positie bevinden, angst hebben en zich vragen stellen", zo legt de anti-uitzettingsactiviste uit.
Winteropvang
Bovendien hebben wij vandaag ontdekt dat de oplossing die De Wolf heeft voorgesteld, geen echte oplossing zou bieden. In die winteropvang zijn maar vijftien plaatsen, terwijl de groep veel groter is, het gaat om wel zeventig man. Deze mensen willen niet uit elkaar getrokken worden. Vandaag hebben we dan ook verteld dat ze niet naar Le Chauffoir in Etterbeek moeten gaan.”
Ook haar mede-activist Said van Zone Neutre ontkent dat hij de beslissing zou hebben genomen om het voorstel van De Wolf te weigeren. "We hebben dat samen, als collectief beslist. Er was daar niet genoeg plaats, vrouwen zouden samen met hun kinderen hebben moeten slapen. Maar nu doen ze alsof ik die beslissing hen heb opgedrongen. Ze wilden niet gescheiden worden van de rest van de groep, dat zou de dood hebben betekend van de beweging die we hebben opgestart."
Maar burgemeester De Wolf betwist dat ze het over dezelfde plek hebben. “Etterbeek beschikt inderdaad over een kleine Chauffoir, met een beperkt aantal plaatsen. Maar de oplossing die wij hadden voorgesteld maakte gebruik van onze grote 'chauffoir'. Dat is een grote zaal van 250 m², met plek genoeg voor een honderdtal personen. We hebben die optie overlegd met ons gemeentepersoneel, de brandweer, het Rode Kruis... Die gaven allemaal hun zegen.”
Onderdak
De lokale politie van de zone Montgomery bevestigt grotendeels de versie van De Wolf. “Ik kan u honderd procent bevestigen dat we ter plekke waren voor een korte bezetting in Etterbeek en dat er daarop door de gemeente een poging is gedaan om voor die mensen tijdelijk onderdak te vinden”, zo zegt korpschef Michaël Jonniaux aan BRUZZ.
“Het ging om een lokaal van de gemeente. Enkele leden van de krakersgroep zijn daar ook geweest en waren initieel licht positief over de voorgestelde opvanglocatie. Maar na overleg hebben ze die oplossing geweigerd en zijn ze teruggekeerd naar het pand in de Georges Henrilaan in Sint-Lambrechts-Woluwe.”
“Deze ochtend hebben wij versterking geboden aan de gerechtsdeurwaarder bij de uitvoer van een gerechtelijk bevel van de vrederechter. Dat is kalm verlopen, alle mensen zijn tegen de middag van voor het gebouw vertrokken.”
De politie bevestigt verder dat er zich onder de krakers ook kinderen bevinden, al konden ze niet meteen zeggen hoe veel er deze ochtend nog aanwezig waren in het gekraakte pand.
Said van Zone Neutre laat donderdagavond aan BRUZZ weten dat de vrouwen met kinderen op twee verschillende kraaklocaties in Brussel tijdelijk onderdak hebben gevonden. Het jongste kind is drie maanden oud, de oudste vijftien.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving , kraakpand , kraakpand ontruimd , Georges Henrilaan , Olivier Maingain , Vincent De Wolf , collectief zone neutre , uithuiszetting , bezetting sans-papiers