Belga

| Alexis Deswaef, de advocaat van de familie van Ibrahima Barrie.

Advocaat familie Ibrahima Barrie pleit onvrijwillige doodslag

© Chris Verhaeghe
10/05/2024
Updated: 10/05/2024 17.58u

Alexis Deswaef, de advocaat van de familie van Ibrahima Barrie, de jongeman die in januari 2021 in een politiecel stierf, beschuldigt vier Brusselse politieagenten van onvrijwillige doodslag. Tijdens de zitting vrijdag voor de correctionele rechtbank verweet Deswaef de agenten "een gebrek aan een vooruitziende blik en voorzichtigheid".

De procureur des Konings vroeg dan weer de vrijspraak voor twee van de agenten en verzocht de rechtbank om de dagvaarding van twee anderen onontvankelijk te verklaren.

Barrie overleed op 23-jarige leeftijd nadat hij werd gearresteerd aan het Noordstation, begin 2021. De man werd toen opgepakt omdat hij een politie-interventie aan het filmen was en op de vlucht sloeg toen de agenten hem wilden controleren. De agenten namen hem mee naar het politiecommissariaat in de Brabantstraat in Sint-Joost-ten-Node, waar hij ineenzakte in een cel. Hartfalen werd de man fataal.

'Opeenstapeling van fouten'

Volgens Deswaef maakten de vier agenten “een opeenstapeling van fouten”, die samen aan de twintiger het leven hebben gekost. “Op de beelden is duidelijk te zien dat Ibrahima Barrie er slecht aan toe was toen hij werd gefouilleerd. Hadden ze hem onmiddellijk geholpen, hadden ze 25 minuten kunnen winnen. Had hij onmiddellijk verzorging gekregen, dan had hij zijn hartstilstand in het ziekenhuis gekregen en had hij het kunnen overleven.”

Volgens Deswaef lag de jonge twintiger bijna zeven minuten lang op de grond, vooraleer er werd ingegrepen. Hij werd uiteindelijk gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed.

De strafpleiter wees expliciet in de richting van de vier politiemensen, die volgens hem meer geïnteresseerd waren in de videobeelden die Barrie had genomen met zijn gsm, dan in zijn gezondheidstoestand. “Waarom zaten ze in zijn gsm? Dat is hun taak niet. Ze hadden geen enkele wettelijke basis daarvoor. Maar ze hebben beelden gewist, dat is bewijsmateriaal! Ze wilden niet dat er beelden van hun politieactie aan het Noordstation werden verspreid, want die was ook niet helemaal correct verlopen. Op de camerabeelden is duidelijk te zien dat ze amper nog aandacht hadden voor Ibrahima Barrie zodra ze zijn gsm hadden gevonden.”

Gerechtigheid

Tientallen sympathisanten verzamelden voor aanvang van de zitting aan het Brusselse justitiepaleis om te protesteren tegen de dood van Barrie. “We willen antwoorden, zodat we eindelijk kunnen rouwen”, klonk het bij Aïcha Barrie, de zus van Ibrahima. “We willen gerechtigheid voor mijn broer. Er is nog steeds veel onduidelijkheid. We weten nog altijd niet wat er die nacht precies gebeurd is. We weten alleen dat hij een hartstilstand heeft gekregen in het commissariaat. Maar mijn broer heeft nooit hartproblemen gehad. Hij was fit en speelde voetbal.”

De twintiger werd echter onwel en overleed na een reanimatie in het ziekenhuis. Op camerabeelden is te zien hoe het slachtoffer tijdens de fouille meermaals door de knieën ging, maar telkens rechtop werd gezet door de betrokken politiemensen. Na de controle werd Barrie op een stoel gezet, waar hij echter van afgleed, om vervolgens minutenlang in een onnatuurlijke houding te blijven liggen. Met zijn handen achter zijn rug geboeid en zijn hoofd naar beneden tegen een muur leunend, lag hij languit op de vloer van het politielokaal.

Ongelukkige samenloop van omstandigheden

Het Brusselse parket, dat op de raadkamer de doorverwijzing had gevraagd van twee beklaagden, vorderde tot de verrassing van menigeen de vrijspraak voor de vier politiemensen op de beklaagdenbank. “Mijn ambt heeft inderdaad de doorverwijzing gevraagd op de raadkamer, want deze zaak verdient een debat over de bewijzen”, klonk het bij de magistraat. “Maar het gaat hier om een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ibrahimi Barrie was beginnen lopen, had een mondmasker op en stond onder stress van de arrestatie. Daarnaast zaten er drugs in zijn systeem en kreeg hij een hartfalen.”

Volgens de openbaar aanklager is er dus sprake van twijfel. “Hebben de politiemensen een fout gemaakt toen Barrie in elkaar is gezakt? Misschien. Hadden ze iets kunnen doen om hem te helpen? Ik weet het niet.”

Het proces gaat volgende week verder met de pleidooien van de verdediging.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , ibrahima barrie , Alexis Deswaef , Brusselse correctionele rechtbank

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni