Bij de opening van de debatten over de burgerlijke belangen op het proces over de terreuraanslagen in Brussel van 22 maart 2016 pleitte Olivia Venet, advocate van slachtoffercollectief Life4Brussels, dinsdag als eerste. Ze wees erop dat "het toekennen van schadevergoedingen aan de slachtoffers neerkomt op een erkenning van hun lijden." Geen enkele van de acht veroordeelden woonde de zitting bij.
Advocaat slachtoffers aanslagen: 'Schadevergoeding krijgen is parcours vol hindernissen'
Venet begon haar pleidooi met lof voor de kracht en de veerkracht van alle slachtoffers en sprak de hoop uit dat ook degenen die er nog niet in geslaagd zijn deze beproeving te boven te komen, gemoedsrust zouden vinden. "Elk geval is uniek, maar ik wil er nadrukkelijk op wijzen dat het verkrijgen van een schadevergoeding voor sommige slachtoffers een waar hindernissenparcours was," vervolgde ze.
Zonder in detail te treden over de bedragen die werden geëist voor elk van de tientallen slachtoffers die door Life4Brussels worden vertegenwoordigd, zette de advocate vervolgens uiteen hoe die bedragen waren berekend. Zo zijn er provisionele basisbedragen gevraagd van 10.000 tot 40.000 euro, waaraan nog toeslagen van 5.000 euro kunnen worden toegevoegd voor een hele reeks schadevergoedingen. "Dat geld gaan ze niet morgen al hebben, maar dat is niet het belangrijkste," verduidelijkte Venet, "door het hen toe te kennen wordt hun lijden erkend."
De advocate beëindigde haar pleidooi met het vragen van een symbolische euro namens de vzw Life4Brussels.
Lees meer over: Samenleving , aanslagen