Op nieuwjaarsdag organiseert de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap opruimacties in het hele land, waaronder in Ukkel. Dat is inmiddels een jaarlijkse traditie: “We hebben een goede relatie met onze buren. Zo willen we iets terugdoen.”
Ahmadiyya Moslim Gemeenschap ruimt straten op in Ukkel
Waqas Ehsan weet niet anders: nieuwjaardag, dat betekent de straten opruimen. Opruimen na een nacht vol illegaal afgestoken vuurwerk dat door mensen op straat is achtergelaten, of andere rommel. Dat deed Ehsan al toen hij in Zaventem met zijn ouders naar de moskee ging.
Ook nu hij zelf imam is in Ukkel, zet Ehsan de traditie voort. Met een groep jonge mannen uit de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Ukkel startte de imam het gebed in de moskee Baitul Mujeeb.
Daarna trok de groep rond 8.45 richting de parking van het station Ukkel-Kalevoet. Daar troffen ze een aantal straten aan die als sluikstort waren gebruikt. In de Guillaume Herinckxstraat zetten ze hun schoonmaakmissie voort.
“De burgemeester had ons laten weten waar opruimen hardst nodig was,” zegt Ehsan. “We troffen van alles aan: van een babybadje tot stoelen en blikjes die in de haag verstopt waren. Parkeerplaatsen waren veranderd in stortplaatsen.”
Na anderhalf uur liet de groep mannen een stapel vuilnis achter op een afgesproken plaats met de gemeente. Medewerkers van de gemeente komen het vuilnis later ophalen.
Traditie gaat zeventien jaar terug
De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap komt in het hele land al zeventien jaar op nieuwjaarsdag de straat op om schoon te maken. Ook in Ukkel gaat de traditie al enkele jaren terug. “We hebben een hele goede relatie met onze buren. Dit is onze manier om iets terug te doen voor de samenleving,” verklaart Ehsan.
Bovendien toont de actie een belangrijke waarde van de gemeenschap in de praktijk. “Reinheid maakt de helft van onze religie uit,” zegt Ehsan, die studeerde in het Verenigd Koninkrijk, voor hij in maart 2024 in Ukkel aan de slag ging als imam.
De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een vertakking van de islam. De religieuze organisatie bestaat in België sinds 1982, met vijftien lokale vestigingen en iets meer dan tweeduizend leden. In het hele land deden op nieuwjaardag zo'n vierhonderd leden mee aan de vrijwillige opruimactie. Naast Brussel, ook in Dilbeek, Hasselt, Genk, Antwerpen, Turnhout, Luik, en Eupen.
Lees meer over: Samenleving , nieuwjaarsdag , opruimactie