De tachtig sans-papiers kunnen voorlopig in het kraakpand in de Kroonlaan blijven. Huurder Fedasil heeft een akkoord gevonden met de eigenaar en de andere betrokken partijen, waardoor een gedwongen uitzetting van de baan is.
Akkoord voor kraakpand Kroonlaan: sans-papiers kunnen voorlopig blijven
In het voormalig rusthuis op de Kroonlaan verblijven tachtig sans-papiers, waaronder dertig kinderen. Zij mochten oorspronkelijk blijven tot 7 juli, de laatste dag van het Franstalige schooljaar.
Maar de eigenaar was niet betrokken bij die deal, en trok naar de rechtbank van eerste aanleg. Die bekrachtigde een eerder bevel tot uitzetting - op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag dat de lokale politie geen bijstand verleent aan de deurwaarder.
Toch kwam het ook op 3 april niet tot een uitzetting. Een grote menigte, gemobiliseerd door krakerscollectief Rockin' Squat, verhinderde dat.
Onderhandelde oplossing
Sinsdien is er geen nieuwe poging tot uitzetting meer geweest, en is er ook geen derdenverzet aangetekend tegen het vonnis en bijhorende dwangsommen. Wat deed vermoeden dat er gewerkt werd aan een onderhandelde oplossing.
"Dat klopt", stelt Fedasil, dat het pand huurt om er een asielcentrum voor 370 asielzoekers van te maken. "Er is inderdaad een akkoord gevonden tussen alle partijen, inclusief de eigenaar", aldus woordvoerder Arno Morsa.
Over de precieze inhoud van het akkoord verwijst Fedasil door naar de gemeente.
Maar ook die is karig met commentaar. "Ik blijf voorzichtig", stelt Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo), "maar natuurlijk ben ik er blij mee. Ik heb een onderhandelde oplossing altijd al verkozen boven een gedwongen, mogelijk gewelddadige uitzetting. Maar dan wel binnen het wettelijke kader."
"Ik heb de wet niet genegeerd. Politie en deurwaarder waren klaar om de bewoners uit het pand te zetten, maar zagen dat dat niet ging."
"Dat ik de wet naast me zou hebben neergelegd door op 3 april de bewoners er niet gedwongen uit te hebben gezet, daar ben ik het totaal niet mee eens", gaat Doulkeridis verder. "De lokale politie was aanwezig en helemaal voorbereid op een uitzetting. Maar zowel politiekorps als gerechtsdeurwaarder stelden vast dat een gedwongen uitwijzing niet mogelijk was, toch niet zonder gebruik van disproportioneel geweld. En die wet heb ik ook te volgen, te meer omdat er kinderen bij waren."
Timing onzeker
Die uitwijzing lijkt nu alvast van de baan, al kan ook Doulkeridis niet zeggen tot wanneer de krakers en het ondersteunende collectief Rockin' Squat kunnen blijven. Fedasil en Doulkeridis hebben zich altijd achter 7 juli als ultieme deadline geschaard. "Ik ga ervan uit dat die timing wordt aangehouden, maar zeker ben ik niet."
Ook het krakerscollectief Rockin' Squat bevestigt dat er een akkoord is, maar weet weinig meer over de precieze inhoud ervan.
De eigenaar van het pand wenst niet te reageren.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Rockin Squat , Christos Doukeridis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.