MIVB / BRUZZ

| Maandag wordt er grote hinder verwacht bij de MIVB en de afvalophaling door Net Brussel als gevolg van de algemene staking.

Hinder nationale staking: helft IC-treinen rijdt, annulaties bij Eurostar

TB
© Belga - BRUZZ
28/03/2025
Updated: 30/03/2025 15.12u

De nationale vakbonden ABVV en ACV organiseren maandag een algemene staking, die ook de openbare sector en het onderwijs treft. In Brussel zullen scholen, kinderdagverblijven en gemeentediensten sluiten of hun normale werking aanpassen, er wordt ook grote hinder voor het openbaar vervoer en de afvalophaling verwacht.

Er staat maandag geen grote vakbondsbetoging op het programma, maar er is wel een bijeenkomst voorzien op het Muntplein. Op verschillende locaties komt er een stakingspost, zoals aan de VRT.

De MIVB verwacht die dag grote hinder op het Brusselse tram-, metro- en busnet. De exacte omvang kan de maatschappij voorlopig moeilijk voorspellen, maar ze laat weten alles in het werk te stellen om minstens een deel van de dienstverlening te verzekeren en reizigers tijdig te informeren over de situatie op het net.

Toch vraagt de MIVB haar reizigers om maandag een alternatief te zoeken voor hun verplaatsingen in Brussel. Ze houdt gedurende de actiedag haar reizigers op de hoogte via haar website, de applicatie, de schermen aan de haltes, de Facebookpagina en het WhatsAppkanaal.

De Lijn

Ook de vakbonden bij De Lijn nemen deel aan de nationale stakingsdag. Daardoor zullen er over heel Vlaanderen minder bus- en tramritten gereden worden die dag, dat meldde de vervoersmaatschappij woensdag. Welke bussen en trams wel zullen rijden, is nog niet duidelijk. De Lijn werkt een alternatieve dienstverlening uit. Die zal vanaf zaterdag in de loop van de avond beschikbaar zijn op de website van De Lijn.

De Lijn raadt aan de routeplanner op de website of de app te raadplegen om na te gaan of bussen of trams al dan niet rijden. "Er kunnen wel minieme verschillen zijn tussen de communicatie vooraf en de realiteit op de dag van de actie", luidt het.

Mogelijk is er ook hinder bij een aantal onderaannemers - externe bedrijven die ritten rijden in opdracht van De Lijn - en wordt een beperkt aantal ritten toch niet uitgevoerd.

NMBS

Ten slotte hebben ook de drie grote spoorbonden; ACOD Spoor, ACV-Transcom en VSOA-Spoor, een stakingsaanzegging ingediend voor maandag. De staking volgt op een actie van zeven dagen bij de kleine bond Metisp-Protect en zal het spoorverkeer grondig in de war sturen.

De spoorwegmaatschappijen NMBS en Infrabel hebben een alternatieve treindienst uitgewerkt, op basis van het personeel dat heeft laten weten wel te zullen werken. Reizigers kunnen die regeling vanaf zondagochtend raadplegen via de online reisplanner, laat de NMBS zaterdag weten.

De helft van de treinen tussen de grote steden, de IC-treinen, zal maandag rijden. Bij de lokale treinen (L--treinen) en voorstedelijke S-treinen is dat een op de drie. Er rijden weinig piekuurtreinen (P-treinen), die het aanbod versterken tijdens de ochtend- en avondspits. De P-studententreinen op zondagavond rijden wel zoals normaal.

De algemene staking maandag heeft ook gevolgen voor het internationale treinverkeer. Er rijden minder treinen naar onder meer Nederland en Frankrijk.

Bij de hogesnelheidstreinen van Eurostar zijn er meerdere treinen geannuleerd. De grootste hinder is er tussen Brussel en Parijs, zo blijkt uit een overzicht op de website van de operator. Bij TGV Inoui is er een trein geschrapt tussen Brussel en Straatsburg, ook op dinsdag 1 april.

Ook richting Nederland rijden er minder treinen. Net als tijdens de hele voorbije spoorstakingsweek rijdt maandag de helft van de Eurocity Direct-treinen tussen Brussel en Amsterdam. Van de EuroCity-treinen (Brussel-Rotterdam) rijden in elke richting tien op de zestien treinen.

De nachttrein Nightjet van de Oostenrijkse maatschappij ÖBB die maandag vanuit Brussel zou vertrekken naar Wenen en Berlijn, vertrekt vanuit Keulen. Passagiers kunnen van Brussel of Luik naar Keulen rijden met een ICE-trein, zo staat op de website van NMBS Internationaal.

d68b12bb-brusselsairport.jpg

Luchtverkeer

Door de staking zal op Brussels Airport geen passagiersvluchten kunnen vertrekken, zo gaf de luchthaven woensdag aan. Van de aankomende vluchten wordt 60 procent geschrapt. Dat komt omdat heel wat werknemers van het veiligheidspersoneel en van de afhandelaars zullen staken, waardoor bij normale werking de veiligheid van de passagiers niet gegarandeerd zou kunnen worden en er ellenlange wachtrijen zouden ontstaan. De luchthaven vraagt aan vertrekkende reizigers om op 31 maart niet naar de luchthaven te komen.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal daardoor maandag nauwelijks vliegen. Bijna alle tweehonderd vluchten zijn geannuleerd, op een tiental vluchten richting België na. Dat heeft een woordvoerster van Brussels Airlines woensdag laten weten. Ook de impact op de terugkerende vluchten is groot. "We behouden 10 procent van de 'inbound' vluchten", zegt woordvoerster Joëlle Neeb woensdag. Het gaat om intra-Europese vluchten vanuit onder meer Duitsland, Italië en Spanje, zo is te zien op het vliegschema van de maatschappij.

Brussels Airlines heeft op een normale dag zowat honderd vertrekkende en honderd aankomende vluchten op Brussels Airport. Reizigers hadden vorige week al de mogelijkheid gekregen om hun maandag geplande vlucht gratis om te boeken of hun geld terug te vragen.

Maandag zal bovendien geen enkele vlucht opstijgen of landen op de luchthaven van Charleroi. Wegens een tekort aan personeel kan de veiligheid van de operaties niet verzekerd worden, klinkt het daar. Passagiers zullen door hun luchtvaartmaatschappij gecontacteerd worden voor een omboeking of een terugbetaling.

Afvalophaling

Net Brussel verwacht maandag hinder bij de ophaling van huisvuil. "Hoewel het moeilijk is om aan te geven in hoeverre deze acties gevolgen zullen hebben voor de openbare dienstverlening, is Net Brussel van mening dat de ophaalrondes waarschijnlijk zullen lijden onder de situatie", zo klinkt het in een mededeling.

Het agentschap vraagt aan Brusselaars om alsnog hun vuilniszakken op de normale tijdstippen op straat te zetten. Als ze maandag toch niet zijn opgehaald, zal Net Brussel inhaalrondes inplannen om de achterstand weg te werken.

Ook andere diensten, zoals de containerophaling, werking van de Recyparken, Proxy Chimik-rondes of de inzameling van grofvuil aan huis, kunnen hinder ondervinden, zo waarschuwt Net Brussel.

Daarnaast valt de staking mogelijk nog bij andere gewestelijke en gemeentediensten te merken. Zo voorziet de socialistische vakbond ACOD stakingsposten aan de OCMW-kantoren van Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node en Oudergem, zo laat ze weten aan BRUZZ. De vakbond zal ook post vatten bij de gemeentediensten van Sint-Jans-Molenbeek, Elsene, Ukkel en Vorst, aan de kantoren van Net Brussel, Sibelga en de Brusselse brandweer.

Ten slotte komen er ook stakingspiketten bij het Brugmannziekenhuis, de VRT en de RTBF. Net voor de journaals en radionieuwsbulletins op de VRT-kanalen zal de vakbond een boodschap laten afspelen.

Volgens Stad Brussel zullen er maandag geen gemeentediensten gesloten worden voor burgers, maar kunnen de acties wel voor langere wachttijden zorgen aan het loket. Bij de gemeente Anderlecht zijn alle diensten gewoon open, wel blijven de wijkantennes in Kuregem en Broeck gesloten.

Nederlandstalige kinderopvang in Brussel

| Minstens zeven Nederlandstalige kinderdagverblijven in Brussel sluiten of passen hun werkingsuren aan door de staking.

Onderwijs

Ook binnen het onderwijs zal maandag gestaakt worden. Onderwijsbonden ACOD Onderwijs, COC, COV en VSOA Onderwijs hebben laten weten dat ze mee actie voeren. Binnen het Vlaamse onderwijs zou twee op de tien bevraagde leerkrachten maandag het werk neerleggen. Dat blijkt uit een bevraging door Teacher Tapp Vlaanderen, een app van Arteveldehogeschool, bij 1.143 leerkrachten.

De vakbonden protesteren tegen de pensioenplannen van de regering-De Wever. Zo wordt hun pensioen binnenkort met een overgangsperiode op dezelfde manier berekend als dat van werknemers uit de privésector. Onder het oude stelsel komen leerkrachten sneller aan een volledig pensioen. Het gaat maandag al om de derde onderwijsstaking op rij. Bij de staking van 13 januari legden nog meer dan 34.000 Vlaamse leerkrachten het werk neer, een historisch hoog aantal. Eén maand later was dat meer dan vier keer minder. De koepels verwachten dat de staking van maandag niet zo zwaar zal zijn als die van januari.

De impact bij de Brusselse scholen is op dit moment nog niet geheel duidelijk. Het Katholiek onderwijs schatte voor heel Vlaanderen in dat de stakingsbereidheid het grootst zou zijn bij het basisonderwijs. "Ik heb hier en daar wat rondgevraagd en kreeg bevestiging dat er minder gevolg wordt gegeven of dat scholen minder op 'sluiten' staan. Ik heb weet van één basisschool binnen de gemeenschap Sint-Goedele die dicht gaat."

"Het gaat meestal om slechts 'enkele' leerkrachten die staken, wat maakt dat er wel school kan gemaakt worden", reageert Sabine Verheyden, coördinator voor Brussel bij het katholiek onderwijs aan BRUZZ."

Ze ziet dat een aantal secundaire scholen zich aanpassen. “Bijvoorbeeld de Sint-Michielsschool (in Jette, red.) en het Sint-Jozefscollege (in Sint-Pieters-Woluwe, red.) organiseren op die dag afstandsonderwijs omdat ze vermoeden dat veel leerlingen niet op school zullen geraken. Maar de school waar ik ook directeur van ben, het Lutgardiscollege in Oudergem, blijft gewoon open.”

Volgens Verheyden hebben sommige middelbare scholen de paasexamens met een dag vervroegd door de staking. Maar ook de mogelijke viering van Eid al-Fitr, het feest dat moslims vieren aan het eind van de Ramadan, speelde een rol bij die overweging.

Kinderopvang

De stakingsdag zou ook goed voelbaar zijn in een aantal Brusselse kinderdagverblijven. Annelies Gryffroy van het Loket Kinderopvang in Brussel, heeft weet van zeven crèches binnen die sluiten of hun werkingsuren inperken. “Maar dat is waarschijnlijk een onderschatting, ze zijn niet verplicht om dat aan ons te melden.”

Ook Kind en Gezin meldt dat er geen volledige lijst bestaat van gesloten kinderdagverblijven. “Er bestaat geen meldingsplicht, we vragen wel dat kinderdagverblijven hier open en transparant over communiceren en eventueel noodopvang voorzien”, zo meldt woordvoerder Nele Wouters.

De vakbond ABVV organiseert daarnaast ook een staking bij de VUB, met een piket aan het rectoraat, zo laat vakbondsafgevaardigde Jo Coulier weten. Professoren dreigen namelijk door de pensioenhervorming tot 33 procent van hun pensioen te verliezen, de vakbond klaagt ook de relatief lage pensioenen van academici aan, vergeleken met gelijkaardige profielen op vlak van expertise in de privésector.

Cultuur

Ten slotte komt ook de cultuursector maandag op straat tegen regeringsmaatregelen. Kunstenaars protesteren tussen 10.00 uur en 13.00 uur op het Muntplein. “Maandag voert de cultuursector actie. Dat doet ze omdat het nieuwe federale regeerakkoord de sector erg hard dreigt te treffen. De pensioenen, de kunstwerkuitkering én de lonen worden op de korrel genomen. Dat kunnen wij als vakbond niét laten passeren”, zo meldt de Cultuurvakbond, verbonden aan ACV Puls, aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , algemene staking , ACV , ABVV , Arizona-regering , betoging cultuursector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni