Januari 2023: asielzoekers in een geïmproviseerd tentenkamp aan de brug over het kanaal bij het Klein Kasteeltje, de verbiding tussen de Koolmijnenkaai en de Negende Linielaan aan de Kleine Ring. Een man op een cargobike fietst erlangs

| Asielzoekers in een geïmproviseerd tentenkamp aan de brug over het kanaal bij het Klein Kasteeltje door een gebrek aan opvang (archiefbeeld).

Asielaanvragen klimmen naar hoogste aantal per maand sinds 2015

© Belga
18/11/2024
Updated: 18/11/2024 16.17u

In oktober heeft België 4.383 asielaanvragen ontvangen, het hoogste aantal sinds het najaar van 2015. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Het gaat vooral om mensen uit Syrië, Palestina en Afghanistan.

Oktober is de laatste jaren steeds de recordmaand voor asielaanvragen, al is het van 2022 geleden dat het aantal aanvragen hoger lag dan 4.000. Vorig jaar was oktober goed voor 3.740 verzoeken, in oktober 2015 werden nog 4.810 aanvragen ingediend. In totaal registreerde CGVS dit jaar al 32.774 asielaanvragen.

De Dienst Vreemdelingenzaken ontving vorige maand 3.699 eerste verzoeken om internationale bescherming. Zestig mensen vroegen voor het eerst asiel aan in het kader van hervestiging.

Syriërs

Uit de cijfers blijkt dat 729 Syriërs asiel aanvroegen in ons land. Op de tweede plaats volgen Palestijnen met 562 aanvragen. Afghaanse asielzoekers (417) vervolledigen de top drie. Voor 199 van die asielzoekers uit Afghanistan was de aanvraag in oktober niet de eerste. Daarna komen nog veel mensen uit Turkije (293) en uit de Democratische Republiek Congo (248).

In oktober ontvingen 3.536 personen een beslissing over hun verzoek om internationale bescherming. Het beschermingspercentage bedroeg 49,9 procent, iets minder dan de helft kreeg dus een positief antwoord op hun asielaanvraag.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zegt dat de vele conflicten in de wereld zich laten zien in de asielstatistieken. "Tegelijkertijd zijn er te veel mensen die niet in de asielprocedure thuishoren, mensen die nauwelijks kans maken om asiel te krijgen of zelfs al bescherming genieten in een ander Europees land", aldus de Moor.

'Moeilijke situatie'

De implementatie van het Europees Migratiepact moet er volgens de staatssecretaris voor zorgen dat minder mensen in ons asielsysteem terechtkomen. "Ons land wil zeker solidair zijn met de oorlogsvluchtelingen, maar elk land moet zijn deel doen", klinkt het. "Gezinnen en kinderen worden altijd meteen opgevangen, alleenstaande mannen komen op een wachtlijst terecht."

Die wachtlijst is gedaald, stelt de Moor, maar de situatie blijft "erg moeilijk".

Het CGVS verduidelijkt dat het hoge aantal asielaanvragen een trend van de laatste jaren is, met "piekjaren" sinds 2022. "België blijft zeer populair. Binnen Europa doen we relatief gezien meer dan ons deel", zegt woordvoerder Olivier Brasseur. "De top vijf van herkomstlanden blijft doorgaans ongewijzigd. België is bovendien het populairste land in de Europese Unie voor Palestijnse asielzoekers."

Daarnaast benadrukt Brasseur dat het Commissariaat in oktober nooit eerder zoveel beslissingen heeft genomen, dankzij personeelsversterkingen en een efficiëntere aanpak. "We houden onze interne werkingsprocedures tegen het licht, maar de cijfers blijven heel hoog."


Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni