Buitenlandse Zaken via X

| De Belgen kwamen vrijdagavond aan in het militair hospitaal.

Belgen uit Libanon aangekomen in Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek

© Belga
05/10/2024

Rond 23.30 uur gisteravond zijn in totaal 55 Belgen uit Libanon aangekomen in het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek.

Aanvankelijk werd de groep omstreeks 22.00 uur in Brussel verwacht, maar het Nederlandse vliegtuig waar de Belgen in mee konden, liep een uurtje vertraging op.

Rond middernacht heeft ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) de gerepatrieerde Belgen toegesproken. "Ik heb hen welkom geheten. Het gaat over Belgen die al een lange tijd in Libanon wonen, maar Belg blijven", zegt minister Lahbib na afloop van het onderhoud. "Ze hebben nood aan een moment vol rust, liefde en vriendschap."

De gerepatrieerde Belgen kregen ook een medische check-up. Bij het vertrek verlieten velen zichtbaar geëmotioneerd het militaire ziekenhuis.

Lahbib is "opgelucht" dat de repatriatie van de eerste 55 Belgen succesvol verlopen is. "Ze zijn tevreden over de dienst die we hen ter beschikking hebben gesteld. Dus we blijven verder werken."

Sinds Israël de luchtaanvallen op Libanon de voorbije week opvoerde, zijn verschillende landen met de repatriatie van landgenoten gestart. Duitsland haalde vrijdag meer dan 200 burgers weg uit Beiroet met een militair vliegtuig.

Nederlandse vlucht

De 55 Belgen konden meevliegen met een Nederlandse repatriëringsvlucht, die iets voor 21.00 uur landde op de luchthaven van Eindhoven. Vandaag volgt een tweede Nederlandse militaire vlucht met Belgen die uit Libanon willen vertrekken. Volgens Lahbib gaat het ook daar over in totaal over een vijftigtal landgenoten. Op dit moment zijn er een tweehonderdtal Belgen die aangegeven hebben te willen vertrekken uit Libanon, "maar niet iedereen is klaar om te vertrekken".

"We blijven in contact met Belgen die moeilijkheden hebben om te vertrekken, maar wel willen vertrekken. We zullen hen begeleiden en hen de mogelijkheid bieden om ofwel een commercieel vliegtuig naar huis te nemen, ofwel de repatriatie met een militair vliegtuig uit te voeren, samen met de Europese partners", stelt Lahbib.

Andere Belgen zullen Libanon kunnen verlaten met plaatsen die zijn onderhandeld bij de Libanese luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines, met bestemming Cyprus en Istanboel. Er loopt ook overleg met bijvoorbeeld Frankrijk, dat een schip ter plaatse stuurt.

Indien nodig kan er in een tweede fase een beroep worden gedaan op Defensie, maar dat noemde minister Lahbib donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer nog voorbarig. Zo is de luchthaven van Beiroet nog toegankelijk. De Belgische ambassade in Beiroet heeft intussen alle Belgen gecontacteerd.

'Goed verlopen'

Nathalie Leclaire, een van de gerepatrieerde Belgen is tevreden over de reis naar België. "Die is heel goed verlopen en was goed georganiseerd. Ik ben nu wel erg emotioneel vermoeid." Leclaire woont in een dorpje nabij Beiroet, dat afgelopen dagen het doelwit was van Israëlische bombardementen. "Ik maak me ernstige zorgen. We weten niet wat ons te wachten staat. (...) Ik heb veel schrik voor mijn familie en vrienden in Libanon."

Volgens Leclaire moet de wereld meer interesse tonen voor het conflict in het Midden-Oosten en de situatie in Libanon. "Er is niemand die iets doet of iets zegt over wat er daar allemaal gaande is. We hebben de indruk dat we in de steek worden gelaten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni