Bij de boerenprotesten van vorige maand werden op het Luxemburgplein autobanden in brand gestoken, het standbeeld van industrieel John Cockerill werd omvergeworpen. De sporen zijn vandaag nog duidelijk zichtbaar. "Voordat we nieuwe graszoden kunnen leggen, moeten we eerst de vervuilde grond tot veertig centimeter diep uitgraven," zegt Yves Rouyet, schepen van Elsene (Ecolo).
Boerenprotest laat vervuiling van veertig centimeter diep na op Luxemburgplein
"Het plein ziet nog steeds zwart, vooral tussen het station en het neergehaalde standbeeld," zegt Yves Rouyet. Het grasveld en het plein krijgen de komende tijd dan ook een opfrisbeurt, laat de Elsense schepen weten.
Voordat agentschap Brussel Mobiliteit nieuwe grasmatten kan leggen, zal echter een deel van de aarde eerst moeten worden vervangen. De vervuiling gaat op sommige plekken "tot veertig centimeter diep", aldus schepen Rouyet. "Momenteel is het te drassig om het gras te herstellen, maar het staat op de planning," zo laat Brussel Mobiliteit weten.
Ook de paaltjes die kapot werden gemaakt, worden vervangen. Het standbeeld van Johan Cockerill, dat tijdens het protest werd neergehaald, is voorlopig nog niet klaar om terug te keren. "De gespecialiseerde restaurateurs zijn er nog aan bezig in Gent," meldt de schepen.
Zes bomen
De terrasjes op het Luxemburgplein, ‘Plux’ in de volksmond, zijn in lente- en zomeravonden een trekpleister voor eurocraten en EU-trainees. En nu er toch werkzaamheden nodig zijn op het plein, maakt Brussel Mobiliteit gebruik van de mogelijkheid om nog extra wijzigingen uit te voeren.
"De Gemeente en het Gewest zijn overeengekomen om het geheel te herstellen in de geest van de oorspronkelijke aanleg," zegt de schepen. Dat betekent dat het plein groener wordt. Er zijn al zes magnolia’s geplant, net als enkele struiken.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Luxemburgplein , boerenprotest