De Sint-Franciscus-Xaveriuskerk in Kuregem zou vanaf 2025 de deuren openzwaaien met een compleet nieuwe invulling: een bibliotheek, circusschool en café werden aangekondigd. Voorlopig is daarvan nog geen sprake. "De tuin rond de kerk is een publieke stortplaats geworden," betreurt een buurtbewoner.
Bouw sport- en cultuurcentrum in Kuregemse kerk uitgesteld
De Sint-Franciscus-Xaveriuskerk is een neogotische kerk die werd ingehuldigd in 1915. Ondertussen staat de kerk al meer dan een decennium leeg. De kerk werd te weinig gebruikt en de kerkfabriek had niet genoeg financiële middelen om het gebouw op te lappen.
De gemeente Anderlecht wilde de kerk nieuw leven inblazen en herbestemmen tot een multifunctioneel gemeenschapscentrum, met onder andere een bibliotheek, een café en een sporthal, waar onder meer een circusschool onderdak vindt, zo werd in 2021 aangekondigd.
De architectenbureaus ALTSTADT en URA werden gekozen om de plannen verder uit te werken. Die zijn inmiddels zo goed als rond. "We zitten in de fase van de bouwaanvraag," zegt zaakvoerder van ALTSTADT, Jan de Moffarts.
De aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning wordt momenteel voorbereid. Er is evenwel één probleem: de eerder aangekondigde budgetten van de bouwheer - de gemeente Anderlecht - zijn er niet, waardoor het project on hold is komen te staan. Van een vergunningsaanvraag is daarom voorlopig geen sprake.
Verloedering
De gevolgen zijn zichtbaar in de wijk. "Sinds een kleine maand heb ik gemerkt dat mensen de rechterzijdeur hebben opengebroken," zegt buurtbewoner Sander De Cock. "Dinsdag heb ik gemerkt dat mensen binnen in de kerk een vuurtje hebben gestookt." Ook de tuin rondom de kerk is volgens hem een publieke stortplaats geworden. "Daklozen en verslaafden vinden er stilaan hun weg."
Het kabinet van de burgemeester is op de hoogte van de inbraak. "Onze ploegen zijn woensdag ter plaatse gegaan om de zijdeur af te sluiten," zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS).
Voorrang aan Nationaal Museum van de Weerstand
De plannen voor de reconversie van de kerk mogen dan weliswaar on hold staan, het project komt er wél, benadrukt Cumps. "Het wordt gefinancierd danzkij een subsidie van Monumenten en Landschappen enerzijds en een subsidie van Grootstedenbeleid anderzijds," zegt Cumps.
De burgemeester verwijst in zijn uitleg naar enkele tegenslagen tijdens de afgelopen legislatuur. Zo was er een stijging van de kostprijs van de materialen. Daardoor moest de gemeente scherpe keuzes maken. Van de drie projecten die bekostigd zouden worden met de subsidie voor Grootstedenbeleid werd voorrang gegeven aan de renovatie van het Nationaal Museum van de Weerstand – de grootste hap uit het budget – en de renovatie van het Volkshuis van Anderlecht.
"Het was niet mogelijk om het derde project ook te financieren," legt Cumps uit. "We hebben de architecten betaald voor het werk dat ze tot nu toe gedaan hebben en zullen een nieuwe subsidie Grootstedenbeleid aanvragen om het project te realiseren."
Tijdelijke invulling?
Herstelwerken zullen binnenkort al wel gebeuren, denk aan de renovatie van het dak. Om verder verval van de kerk te voorkomen, stellen de architecten voor om de kerk open te stellen voor tijdelijk gebruik - van kunstenaarsateliers tot publieke activiteiten of door een vzw vrij spel te geven.
"Voorlopig is dat nog niet mogelijk," klinkt het op het kabinet-Cumps. "Er zijn eerst stabiliteitsproblemen die we moeten oplossen."
Lees meer over: Samenleving , Sint-Franciscus-Xaveriuskerk , reconversie kerken , Farbrice Cumps , Kuregem , ALTSTADT
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.