Edouard Dujardin / BPS-BPV Brussels

| 'Regen kunnen we niet stoppen', zegt Sophie Lavaux, gouverneur voor crisisbeheer in Brussel verder. 'Maar als overheden, bedrijven, verenigingen en bewoners samenwerken, kunnen we de schade door overstromingen wel beperken.'

Brussel heeft nieuw noodplan voor overstromingen: 'Zijn voorbereid op grote overstroming'

© Belga - BRUZZ
08/01/2025

Het veiligheidsorgaan safe.brussels heeft een nieuw overstromingsplan voor Brussel goedgekeurd. Dit plan wordt gebruikt bij zware regen of onweer, wanneer straten overstromen en de riolering het water niet meer aankan. Het plan regelt wie de bevolking waarschuwt en hoe een crisis op gewestelijk niveau wordt aangepakt.

Het plan, getiteld 'Bijzonder Nood- en Interventieplan Overstromingen' – ook wel het 'BNIP Overstromingen' – voorziet noodmaatregelen die geactiveerd moeten worden bij overstromingen. De nieuwe noodmaatregelen komen bovenop de bestaande maatregelen binnen het Brusselse Waterbeheerplan, die vooral gaan over preventie.

"Het nieuwe plan vormt daar een aanvulling op en zorgt ervoor dat we voorbereid zijn bij een grootschalige overstroming", klinkt het bij safe.brussels. "Regen kunnen we niet stoppen," gaat Sophie Lavaux, gouverneur voor crisisbeheer in Brussel verder. "Maar als overheden, bedrijven, verenigingen en bewoners samenwerken, kunnen we de schade door overstromingen wel beperken."

Water beheren en zo nodig 'verticaal evacueren'

Voortaan is het BNIP Overstromingsplan dé referentie bij zware overstromingen voor alle betrokken diensten. Doordat alle afspraken nu op papier zijn gezet, kijken alle neuzen in dezelfde richting. Het plan werd uitgewerkt met andere Brusselse waterorganisaties, zoals Vivaqua, Hydria, de Haven van Brussel, Leefmilieu Brussel.

Daarnaast zijn de communicatie en informatie aan de bevolking ook "cruciaal" volgens safe.brussels. Ook die afspraken zijn vastgelegd in het BNIP Overstromingsplan. Lokale en gewestelijke overheden en hulpdiensten ontvangen tijdig waarschuwingen, en informeren de bevolking over wat ze vóór, tijdens en na de overstroming moeten doen.

Tot slot gaan ook hulpdiensten aan de slag met het noodplan en passen hun scenario's aan op zware overstromingen.

Klimaatrisico's

Leefmilieu Brussel, de organisatie achter het Brusselse Waterbeheerplan (2022-2027), is blij met het werk van safe.brussels. "Overstromingen in een stad zijn ingewikkeld om te beheersen. Dit noodplan helpt ons beter voorbereid te zijn op klimaatrisico’s", verklaart de organisatie. "Het plan is belangrijk en bevat verschillende essentiële maatregelen."

In 2025 wordt het plan verder ingevoerd bij hulpdiensten, gemeenten en andere betrokken partijen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni