Bolt

| Thierry op het dak van zijn bedrijf, waar zonnepanelen zoveel extra energie produceren dat het genoeg is voor 24 huishoudens om een jaar lang van te leven.

Brusselse groene stroom is uitverkocht, Bolt zoekt nieuwe energie-opwekkers

JP
© BRUZZ
05/04/2024

Lokale groene stroom is in trek: de stroom van alle energie-opwekkers in Brussel is volledig uitverkocht. Energieplatform Bolt zoekt naarstig nieuwe bedrijven die hun overtollige zonne-energie willen delen.

Thierry is zo'n persoon die energie deelt. Als CEO van een vastgoedbedrijf wekt hij energie op met de zonnepanelen op het dak van zijn bedrijfspand. De overtollige energie vloeit naar een netwerk van huishoudens. Hierdoor kunnen 24 gezinnen een jaar lang lokale en duurzame stroom gebruiken.

“Ik zie de zonnepaneleninstallaties niet alleen als een bron van inkomsten, maar ook als een waardevolle bijdrage aan de overgang naar een groenere toekomst”, zegt hij hierover.

Dankzij Bolt kunnen consumenten zelf bepalen bij wie ze groene energie willen afnemen. Via de website van Bolt kunnen ze op de kaart zien welke aanbieders streekstroom leveren in hun buurt. "Belgen willen groene energie, en wij maken dat mogelijk door een connectie tussen echte mensen te creëren," zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt.

e56b6ee7-brusselsgewest.png

Bolt

| De adressen waar je stroom kan afnemen, staan op een handige kaart.

Nieuwe energie-opwekkers gezocht

Op dit moment kunnen Brusselaars zich niet inschrijven bij Brusselse ondernemers, omdat de lokale groene stroom is uitverkocht. Bolt zoekt daarom naar nieuwe ondernemers om bij te dragen aan de vergroening van België. “Het is onze ambitie om op termijn drie energie-opwekkers te hebben in elke gemeente. Zo kan iedereen gewoon om de hoek stroom kopen," zegt Verhaeghen.

Nieuwe klanten kunnen wel vanuit Brussel stroom afnemen in Wallonië of Vlaanderen, daar is nog wel aanbod groene stroom beschikbaar.

Het aantal groene stroomcontracten ligt in België op 36 procent, maar minder dan de helft is daadwerkelijk afkomstig van hernieuwbare energiebronnen in ons land. Het overige deel betreft 'sjoemelstroom', oftewel grijze stroom die groen wordt gelabeld.

“We hebben niets aan geïmporteerde buitenlandse garanties van oorsprong,” zegt Pieterjan Verhaeghen. “Wat echt van belang is, zijn lokale investeringen in de productie van wind- en zonne-energie, zodat we betrouwbare streekstroom hebben, in plaats van groen gelabelde grijze energie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , zonnepanelen , bolt , duurzame energie , groene stroom

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni