De regering-Vervoort heeft in 2021 onterecht een huisvestingsvergoeding voor de Brusselse woning van aartsbisschop Luc Terlinden geschrapt. Dat oordeelt de Raad van State, en wordt maandag gemeld door Knack. Het Gewest is de aartsbisschop nu zo’n 100.000 euro verschuldigd, Terlinden bekijkt nog of hij het bedrag zal terugvorderen.
Brusselse regering is aartsbisschop Terlinden 100.000 euro verschuldigd
Sinds 2021 krijgt de aartsbisschop van Mechelen-Brussel geen huisvestingsvergoeding meer van de Brusselse regering. De regering-Vervoort redeneerde namelijk dat het hoofd van het aartsbidsom Mechelen-Brussel al een residentie had in Brussel. Ze schrapten daarom een vergoeding van meer dan 33.400 euro.
De kerkfabriek van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal stelt namelijk een pastorij ter beschikking. Ook in 2022 en 2023 kreeg de aartsbisschop, aanvankelijk nog Jozef De Kesel maar sinds september 2023 Luc Terlinden, geen vergoeding meer.
'Evenwaardige residentie'
De kerkleider trok vervolgens naar de Raad van State tegen die beslissing en die geeft hem nu gelijk. Volgens de wet heeft de aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel recht op een 'evenwaardige residentie’ in beide steden. De vergoeding werd dus onterecht geschrapt.
Volgens Knack beraadt de aartsbisschop zich nog over de vraag of hij het totaalbedrag van zo'n 100.000 euro gaat terugvorderen van het Brussels Gewest. Minister-president Vervoort (PS) vindt het arrest dan weer geen terugfluiting. De Raad van State zou enkel de motivatie verworpen hebben, maar niet de beslissing zelf om de vergoeding te schrappen, zo laat hij weten aan het weekblad.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Justitie , Luc Terlinden , Rudi Vervoort , regering Vervoort III , Aartsbisdom Mechelen-Brussel , aartsbisschop , Raad van State , knack magazine
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.