BRUZZ

| De speelhokjes in aanbouw in het Park van Vorst

Buurt bezorgd over speelhuisjes in Park van Vorst: 'Daklozen zullen ze geweldig vinden'

TB
© BRUZZ
07/04/2025

Enkele buurtbewoners zijn niet te spreken over de nieuwe houten constructies die gebouwd worden in het Park van Vorst. Volgens hen lenen de ‘speelhokjes’ zich voor druggebruik en daklozen die een plaats zoeken om te slapen. Bevoegd schepen Mugabo (Ecolo) roept op om de definitieve afwerking van het speelplein af te wachten.

Het Park van Vorst ondergaat al geruime tijd een grondige renovatie door Beliris. "Het waterbeheer in het park wordt verbeterd, de planten worden waar nodig verjongd en de gebouwen en andere infrastructuur worden vernieuwd", zo beschrijft het fonds de renovatie. In het midden van het park wordt hiervoor een nieuwe speeltuin aangelegd.

Voor die nieuwe speeltuin zijn vorige maand opvallende houten constructies neergezet. Uit plannen blijkt dat die dienen als basis voor een speeltuin met klimnetten, loopbruggen en glijbanen.

Maar buurtbewoners zijn ongerust over deze ‘hokjes’. In de Facebookgroep 'I love Sint-Gillis' maken omwonenden zich zorgen dat de structuren zich door hun afgesloten karakter eerder lenen voor een andere doelgroep dan ravottende kinderen. “Goed voor de daklozen”, “Crackheads en daklozen zullen dit geweldig vinden!” en “Dit dreigt te eindigen zoals het kinderkasteel in het Hallepoortpark”, zo klinkt het in verschillende reacties.

Facebookgebruiker Olivier noemt het ‘shootruimtes’ (als verwijzing naar heroïnegebruik). Vincent spreekt over ‘een potentiële injectiehoek’ en ‘nachtopvang’. Volgens Emma hebben mensen geslapen in de houten speeltuigen. Daarnaast liet een buurtbewoner aan BRUZZ weten dat er nu al kinderen spelen in de constructies die nog in aanbouw zijn. Het park is officieel een bouwwerf en niet toegankelijk voor het gewone publiek.

'Nog niet af'

Alain Mugabo (Ecolo) is schepen voor Groene Ruimte en Stedenbouw in Vorst. Hij is het niet eens met de kritiek die het speelplein in aanbouw krijgt. “Mensen moeten goed beseffen dat het speelplein nog niet af is", zo reageert hij bij BRUZZ. "De werken zijn nog bezig. Er komen nog extra touwen en netten, waardoor het een minder aantrekkelijke plek wordt om in te slapen. Ik vraag daarom dat mensen wachten met hun oordeel tot het opent. We hopen dat dat voor de zomer gebeurt. Nu is het alsof je een huis in aanbouw beoordeelt wanneer alleen nog maar de kelder klaar is.”

“Daarnaast is dit een project dat al sinds 2008 in de steigers staat. Daarbij is meermaals overleg gepleegd met de buurtbewoners. Natuurlijk, wanneer zo’n project zo lang aansleept, is een deel van die geconsulteerde bewoners verhuisd. En zijn hier andere mensen komen wonen.”

Volgens Mugabo focussen de critici op de verkeerde zaken. “Brussel heeft grote problemen met dakloosheid en druggebruik. Maar je moet die problemen bij de wortel aanpakken, door de strijd te voeren tegen armoede en verslaving. Niet door geen speelpleinen meer aan te leggen.”

Extra voorzieningen

“Vorst heeft nood aan extra voorzieningen voor kinderen. We moeten die blijven bijbouwen. We mogen ons niet laten tegenhouden door de andere problemen waar Brussel mee kampt. Het klopt bovendien niet dat er meer dakloosheid komt, omdat we een speeltuin bouwen en een park renoveren.”

Op het nieuws dat er nu al kinderen spelen op de afgesloten werf en dat er volwassenen rondhangen, antwoordt Mugabo dat daar al tegen wordt opgetreden. “De werf wordt beheerd door Beliris. Zij moeten de nodige maatregelen nemen om de werf te beveiligen en om te voorkomen dat mensen de werf kunnen betreden. Die zone is al meerdere malen beveiligd met hekken."

Hij roept ten slotte de omwonenden zelf op om hun steentje bij te dragen aan de veiligheid in het park. "Wanneer mensen iets verdachts zien of een veiligheidsprobleem vaststellen, dan moeten ze de politie verwittigen. De gemeente zet ook gemeenschapswachten in die rondes doen in het park en die buurtbewoners ook kunnen aanspreken bij problemen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni