Hoekpand Jean Dubrucqlaan en Verhoevenstraat, op de grens van Laken en Sint-Jans-Molenbeek

| In dit pand, op de hoek van de Jean Dubrucqlaan en de Verhoevenstraat, zou café NoordOuest moeten komen.

Buurt start met oprichting coöperatief café NoordOuest aan Pannenhuis

HUB
26/03/2024

Enkele buurtbewoners willen vlakbij de Jean Dubrucqbrug, op de grens van Laken, Molenbeek en Jette, een coöperatief café beginnen. “Het wordt een soort jeugdhuis voor volwassenen. Winst maken is niet ons doel.”

Het idee komt van buurtbewoner en filmmaker Ben De Raes en twee van zijn vrienden die ook in de wijk wonen. “Tijdens onze gesprekken kwam regelmatig ter sprake dat we in deze buurt een bepaald soort café en ook een gezellig terras missen,” legt De Raes uit. “Er zijn hier wel cafés, maar dat zijn vooral bruine, volksere cafés, Albanese en Roemeense kroegen bijvoorbeeld. Voorts zijn er theehuizen.”

Het drietal begon een half jaar geleden dan ook te broeden op een andersoortig café. “We willen een plek maken waar je iets kan organiseren, iets kan voordragen, iets kan koken of waar je zelf achter de bar kan gaan staan, een soort jeugdhuis voor volwassenen,” zegt De Raes. “Hiermee willen we een iets andere dynamiek naar de wijk brengen, de dynamiek die ook in het centrum van Brussel aanwezig is.”

De initiatiefnemers zijn weliswaar Nederlandstalig, maar het moet voor hen zeker geen exclusief Nederlandstalige bedoening worden. “Iedereen is welkom, in zijn eigen taal.”

Terras met avondzon

De naam die ze kozen voor hun horecaproject is alvast tweetalig: NoordOuest. “Die naam lag voor de hand. Er zijn in het Noordwesten van Brussel immers niet zoveel bars voor het publiek waartoe we onszelf rekenen.”

Het drietal ziet het café als een coöperatief buurtproject. “We wilden de lasten delen,” zegt De Raes. “En we wilden geen bar met een cafébaas die ervan moet leven.”

Ze werkten intussen een zakelijk model uit en stelden een ondernemingsplan op. Gekozen werd om een pand te kopen, niet te huren. “Zo zijn we onafhankelijker, vrijer van financiële druk zoals een hypotheek of de stijgende huurlast opgelegd door een brouwerij.”

Een pand hebben ze ook al op het oog. Het is een voormalig café gelegen op de hoek van de Jean Dubrucqlaan en de Verhoevenstraat, vlakbij het park van Thurn&Taxis. “Je kan er vooraan een fijn terras maken waar je in de avondzon een pintje bier of een glas wijn kan drinken met zicht op het park.” De Raes en zijn vrienden hebben het pand al enkele keren bezocht en zijn intussen in gesprek met de eigenaar, die geïnteresseerd lijkt. “We hopen dat we tot een akkoord komen.”

Minder risico voor investeerder

De aankoop zal gebeuren door een nog op te richten vastgoedcoöperatieve. “Buurtbewoners en andere sympathisanten zullen aandelen kunnen kopen in die coöperatie en worden zo mede-eigenaar,” zegt De Raes. “We financieren het dus samen als groep, die financieringsvorm past ideologisch het best bij ons project.”

Voor de uitbating van het café wordt er apart een vzw opgericht. “De coöperatieve en de vzw staan los van elkaar. Zo lopen de investeerders minder risico. Als het café niet draait of schulden heeft, zijn ze hun geld niet kwijt.” De vzw zal huur betalen aan de coöperatieve. “Een lage huur, alleen voor de lopende kosten. Winst maken is niet ons doel.”

Er wordt ook samengewerkt met Fair Ground, een coöperatieve die gronden in Brussel aankoopt waarop duurzame en betaalbare vastgoedprojecten worden gerealiseerd. “Zij zijn bereid de grond aan te kopen en blijven er eigenaar van. Mochten wij later beslissen met het café te stoppen dan blijft het pand gegarandeerd in de sociale economie en wordt het geen luxe- of exclusieve plek.”

Veel enthousiasme

Begin februari peilden de initiatiefnemers voor het eerst bij buurtbewoners en vrienden naar de interesse voor hun project. De respons was voldoende groot om ermee door te gaan. Op 15 april zal de coöperatie officieel worden opgericht. “Dan bestaan we formeel en kunnen we een definitief bod doen op het pand,” zegt De Raes.

De financieringscampagne wordt officieel gelanceerd op 1 mei, tijdens een publieksevent in Nekkersdal met eten en drinken, dj’s en concertjes. Wie het project genegen is, kan dan aandelen kopen. “We hebben 150.000 euro nodig, voor de aankoop en een eerste, kleine renovatie.”

Zal het allemaal lukken? “Als ze ons een maand geven, zullen we er geraken,” voorspelt De Raes. “We merken dat er veel enthousiasme is en verschillende mensen hebben al gezegd dat ze meedoen.”

En wat als ze toch niet tot een akkoord komen over het uitgekozen hoekpand? “Dan gaan we op zoek naar een ander pand in het Noordwesten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Laken , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni