Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, naast Eerste minister Alexander De Croo

| Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie

De Moor wil Brusselse regeling om asielzoekers in hotels op te vangen overnemen

© Belga
25/06/2024
Updated: 25/06/2024 11.29u

De federale regering gaat asielzoekers tijdelijk in vijf hotels en twee opvangcentra onderbrengen. Dat staat te lezen in een nota van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan de ministerraad, waarover Het Laatste Nieuws dinsdag bericht. In de hotels en opvangcentra moeten in totaal 728 vrouwen en kinderen onderdak vinden.

De Moor wil de contracten overnemen die de Brusselse regering eind 2022 sloot met vijf budgethotels en twee opvangcentra, overeenkomsten die op 17 juni afliepen. "Vandaag verblijven er families met kinderen en alleenstaande vrouwen die anders op straat komen te staan", zo verdedigt de Moor de maatregel. "De federale overheid zal deze capaciteit nu rechtstreeks betalen en beheren in samenwerking met Fedasil en het Rode Kruis."

Ten laatste op 5 juli hoopt de Moor groen licht te krijgen van de federale ministerraad. Aan de tijdelijke operatie, die loopt tot eind dit jaar, hangt een prijskaartje van 8,4 miljoen euro. Volgens de Moor ligt de prijs echter lager dan die voor de reguliere opvang. "Aan opvang is altijd een prijs verbonden. Mensen krijgen bed, bad, brood en het personeel moet ook betaald worden", zei ze ook in 'De Ochtend' op Radio 1.

Gezinnen met kinderen

"Als de instroom zo hoog blijft, zal het binnenkort zelfs niet meer lukken om nog alle gezinnen met kinderen meteen in het opvangnetwerk van Fedasil onder te brengen", schreef de Moor in de nota. "Weet dat dit voor alleenstaande mannen al het geval is sinds vorige zomer."

Binnen de ontslagnemende Vivaldi-regering staan de liberalen niet te springen: zij vrezen een "aanzuigeffect".

Ook bij N-VA, dat momenteel de onderhandelingen leidt voor de vorming van een federale regering, luidt er kritiek. "Asielopvang in hotels? Slecht idee. Het creëert een nog groter aanzuigeffect naar dit land van melk en honing", schrijft Kamerlid Theo Francken op X, het voormalige Twitter. "3.250 asielaanvragers in mei, 34.000 mensen wachten op een beslissing in hun asieldossier. We moeten in- en doorstroom krachtig aanpakken. Grondige besprekingen noodzakelijk, ook met de asieldiensten."

'Rode lijn'

Opvallend is ook dat CD&V-voorzitter Sammy Mahdi de opvang in hotels in 2021 nog "een rode lijn" noemde. De Moor noemt de opvang in hotels geen duurzame oplossing en benadrukt dat de regering geen nieuwe opvangplaatsen creëert. "De echte oplossing is om ervoor te zorgen dat minder mensen toekomen. Dat is wat we met het Europees migratiepact gaan doen: eindelijk zorgen voor sterkere Europese grenzen", zei ze in 'De Ochtend'. "Wat we ook doen om mensen hier op te vangen, het zal nooit genoeg zijn zolang er niet minder mensen aankomen."

Dat het plan door de regering in lopende zaken moet goedgekeurd worden, is voor de Moor geen probleem. "We nemen enkel contracten over. Fedasil blijft bevoegd voor de opvang van asielzoekers en er blijven ook in lopende zaken mensen toekomen. De internationale conflicten stoppen niet in lopende zaken. We blijven ons inspannen zoals we de afgelopen jaren hebben gedaan."

Noodopvang

In een reactie aan BRUZZ zegt een woordvoerder van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dat de overname van de hotelopvang door het federale niveau niets verandert aan de 2000 noodopvangplaatsen die het Brussels Gewest met de steun van de federale regering organiseert.

"Dat luik van de deal loopt gewoon verder en staat los van de hotelopvang die het federale niveau vanaf nu voor haar rekening neemt", klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni