| Jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren.

Na vier maanden sluiting mogen jongeren uit Ganshoren voorzichtig hopen op een terugkeer van jeugdhuis Tongeluk. De gemeente, eigenaar van het gebouw, bereikte met de koepelorganisatie van de Brusselse jeugdhuizen Entree een mondeling akkoord om samen de werking van de populaire uitgaansplek verder te zetten.

Concreet gaat het om een principieel akkoord dat donderdag na een vergadering met de gemeente, Entree, de VGC en het kabinet van staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels) werd afgeklopt. Er is nog geen contract ondertekend omdat Ganshoren en Entree nog in onderhandeling zijn over de duur van het contract en de huurprijs.

“Pas met het gemeentecollege van 19 april zal er ten vroegste iets getekend worden”, zegt Stefaan Kaberuka, coördinator van Entree. “De bedoeling is wel al duidelijk: wij nemen de werking van vzw Tongeluk over, maar het concept blijft hetzelfde. Tongeluk blijft een jeugdhuis van jongeren voor jongeren, maar we gaan verder met nieuwe afspraken en een schone lei.”

Vertrouwen

Dat was nodig, want het vertrouwen tussen de gemeente en de organisatie van het jeugdhuis was de voorbije maanden ver zoek. Volgens Ganshoren werden de wetten over alcoholgebruik, druggebruik en geluidsoverlast niet gerespecteerd, net als de regels rond netheid en sluikstorten.

"Tongeluk blijft een jeugdhuis van jongeren voor jongeren, maar we gaan verder met nieuwe afspraken en een schone lei."

Stefaan Kaberuka

Coördinator van Entree

Brusselse jeugdhuizen: Stefaan Kaberuka, coördinator Entree

“Daarvoor hebben we nu afspraken rond de sluitingsuren, het aantal decibels en natuurlijk het gebruik van de ruimte door derden”, aldus Kaberuka. “Zij zullen een huisreglement moeten ondertekenen waarna wij kunnen sanctioneren bij niet-naleving.” Voor allerhande jeugdbewegingen en scholen die vaak van de ruimte gebruikmaakten voor feesten zal er evenwel weinig veranderen.

Historische waarde

Ook de gemeente is opgetogen met het voorlopige akkoord. “De administratieve lasten zouden nu bij Entree komen te liggen terwijl we gaan proberen om een kerngroep met een tiental jongeren op te richten die zich – onder de vleugels van de koepelorganisatie – richt op de activiteiten”, vertelt bevoegd schepen Philippe Beghin (CD&V). "Dat lijkt iedereen de beste oplossing: jongeren moeten zich bezighouden met de inhoud van het jeugdhuis en niet met huur betalen en gasrekeningen.”

Philippe Beghin, plaats 15 op de lijst ProGranshoren

| Schepen Philippe Beghin.

Voor Beghin zijn ook de huidige bestuurders daarbij nog steeds welkom. “Zij kunnen zeker nog mee activiteiten organiseren, maar zullen alleen niet de leiding op zich nemen.”

Wat betreft de startdatum zegt de schepen tegen juni al evenementen te willen organiseren om vervolgens in september opnieuw een volwaardige jeugdwerking te hebben mét feestjes. “Vanaf midden april zullen er eerst verbouwings- en herstellingswerken plaatsvinden die een kleine maand duren", klinkt het. "Het gaat onder meer om werken aan de elektriciteitsvoorzieningen voor de veiligheid en de installatie van decibelmeters.”

Zal het vernieuwde jeugdhuis tot slot nog verdergaan onder de naam “Tongeluk”? “Dat is absoluut een voorwaarde voor ons”, zegt Kaberuka. “De historische waarde van die merknaam is te groot om te veranderen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Samenleving , tongeluk , jeugdhuis , Philippe Beghin , entree , Stefaan Kaberuka , Ganshoren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni