Het Duitse vakantieverblijfportaal Holidu heeft een overzicht gemaakt van de drukste vakantiebestemmingen van Europa. Brussel staat daarin op plaats 19, opvallend genoeg één plaats boven Barcelona, een van de populairste citytripbestemmingen. "We proberen het toerisme te spreiden in tijd en ruimte", reageert visit.brussels.
Druk van toerisme in Brussel zwaarder dan in Barcelona
Dat Brussel hoger staat in de ranking komt omdat het gewest in 2023 meer toeristen per inwoner ontving dan de Catalaanse metropool. Daarvoor baseert Holidu zich op cijfers van marktonderzoeksbedrijf Euromonitor International. De top drie van drukste vakantiebestemmingen per inwoner zijn volgens Holidu het pittoreske Dubrovnik in Kroatië, het zonovergoten Griekse eiland Rhodos en lagunestad Venetië in Italië.
Zo ontving Dubrovnik met 1,14 miljoen aankomende bezoekers vorig jaar meer dan 27 toeristen per inwoner, erg veel voor zo’n kleine stad. Rhodos kreeg 26 toeristen per inwoners over de vloer, Venetië meer dan 21. Al lijkt het cijfer voor de Dogestad vertekend omdat het inwonertal van de hele agglomeratie is meegerekend, niet alleen dat van de historische kern.
Brussel staat met precies 4,5 toeristen per inwoner op plaats 19. Volgens het bedrijf ontving Brussel in 2023 5,6 miljoen aankomende bezoekers voor 1,2 miljoen inwoners. De druk van het toerisme is daarmee bijna even zwaar als in de Schotse hoofdstad Edinburgh.
In de top twintig krijgt ook een andere Belgische stad nog een vermelding, namelijk Brugge op plaats 14. De veel kleinere middeleeuwse trekpleister telde 793.000 'toeristische' aankomsten.
'Te vermijden tijdens het hoogseizoen'
“Deze plekken vermijd je best tijdens het hoogseizoen”, zegt Holidu over de top 20-bestemmingen. “Sommige van de meest iconische steden worstelen met ongekende bezoekersaantallen.”
Jeroen Roppe van visit.brussels bevestigt dat het toerisme in Brussel vorig jaar in de lift zat. “2019 was voor Brussel, net als voor de rest van de wereld, het topjaar voor toerisme. In 2023 hebben we dat cijfer geëvenaard, en ook dit jaar zijn we goed op weg.”
“Het aantal bezoekers was in de coronatijd sterk teruggevallen,” zo legt Roppe verder uit, “maar heeft zich sindsdien grotendeels hersteld. Dat komt vooral door het vrijetijdstoerisme, want het zakentoerisme, dat traditioneel voor Brussel erg belangrijk is, herstelt zich minder snel.”
'Spreiden in tijd en ruimte'
Roppe ontkent dat er grote problemen zijn in Brussel door overtoerisme. "Dat is hier niet aan de orde, we zijn met visit.brussels dan ook al jaren bezig met een strategie om overtoerisme te voorkomen. Dat doen we door toeristen zoveel mogelijk te spreiden, zowel in tijd als in ruimte, om de piekperiodes en de drukke historische binnenstad te ontzien. Zo organiseren we ook steeds meer evenementen buiten het hoogseizoen. Een voorbeeld daarvan is Bright Brussels, dat in februari plaatsvindt.”
“De historische binnenstad is inderdaad soms druk", gaat Roppe verder, "maar ook daar zijn al veel verbeteringen doorgevoerd. Ik denk bijvoorbeeld aan het autovrij maken van bepaalde straten of het publiek toegankelijk maken van het Beursgebouw, dat zorgt voor meer ruimte.”
Roppe geeft ook mee dat visit.brussels ook wijken buiten het centrum in de kijker zet.
Holidu heeft naast een lijst met drukste vakantiebestemmingen ook nog een lijst met ‘drukste bezienswaardigheden’ en ‘drukste stranden’ samengesteld. Tot slot publiceerde Holidu ook nog een ranking van ‘meest bezopen steden van Europa’, opgemaakt op basis van het aantal geconsumeerde liters alcohol per land, het percentage volwassenen dat alcohol drinkt, de bierprijs en het aantal drinkgelegenheden per inwoner in de stad. Praag kaapte de eerste plaats weg in die ranking, Brussel haalde de top 20 niet.
De volledige rankings kan je hier vinden.
DEBATTEER MEE Moet Brussel het overtoerisme aanpakken?
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brussels toerisme , visit.brussels , overtoerisme , autoluwe binnenstad